Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

środa, 5 grudnia 2018

Trójkolorowy wieniec drożdżowy

Zapach pieczonego ciasta drożdżowego, to chyba jedna z najprzyjemniejszych rzeczy przy kuchennych szaleństwach. Nie wspominając o jedzeniu oczywiście, bo ono nie powinno z niczym konkurować ;) Uwielbiam takie wypieki i lubię je modyfikować. Często dodaję owoce, kruszonkę, ale też dżemy. Tym razem postanowiłam lekko zmodyfikować smak używając kakao, kurkumy i  zielonej herbaty matcha. I o ile kakao było wyczuwalne, tak pozostałe składniki powiedziałabym, że prócz koloru, nie wniosły nic szczególnego. Ale właśnie to ten kolor robi największe wrażenie podczas rozkrajania drożdżówki i na nim najbardziej mi zależało.
W świątecznym wydaniu bardzo spodobał się moim dzieciom i to właśnie dzięki tym kolorom zechciały spróbować "wieńca" jak już ostygł, ale zapewniam, że nie tylko one chętnie sięgały po kawałek. Dorośli także mieli udział w konsumpcji, zwłaszcza, że wypiek był naprawdę spory i podzielny.
Takie ciasta wspaniale smakują nie tylko na deser, ale i na śniadanie podane z filiżanką herbaty lub kubkiem letniego mleka. Przywołują na myśl beztroskie dzieciństwo, za którym teraz w dorosłym życiu, nie raz przychodzi zatęsknić. Z czasem wszystko nabiera innych barw, tęsknimy za młodością, wakacjami, przyjaciołach, którzy rozjechali się po świecie, ale też za zdrowiem, które czasem wydaje się, że szwankuje z dnia na dzień, co raz bardziej. Dbajmy więc o nie, a wszelkie dolegliwości, które nam dokuczają starajmy się zwalczać od razu, w pierwszym stadium choroby, środkami ogólnodostępnymi. Jednym z nich jest Espumisan Max.


Składniki na dużą blaszkę:
 
500g mąki
2 jajka
1 szklanka mleka
½ szklanki cukru kryształu
100g masła
25g świeżych drożdży
1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
Szczypta soli
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżka herbaty marcha
1 łyżka ciemnego kakao
żółtko z łyżką mleka
½ szklanka mrożonych porzeczek
1 białko
Cukier puder

Sposób przygotowania:

Masło topimy i studzimy. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym (ok 30⁰C) mleku. Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy mleko z drożdżami, pozostały cukier i przestudzone masło. Wbijamy jajka, odrobinkę solimy. Wyrabiamy na gładkie ciasto i dzielimy na 3 części. Do każdej z nich dodajemy odpowiednio: kurkumę, herbatę matcha i kakao. Ponownie wyrabiamy, a następnie każdą część przekładamy do osobnej miseczki, przykrywamy folią i pozostawimy w lodówce na całą noc.
Rankiem każdą część ponownie wyrabiamy podsypując odrobiną mąki (czym jej więcej tym drożdżowe ciasto będzie twardsze!). Każdy kolor rolujemy na długość ok 60-65cm, Sklejamy końce i formujemy luźny warkocz. Układamy na papierze do pieczenia na kształt wieńca, a końce mocno z sobą splatamy. Odstawiamy na 30 minut pod ściereczką, później smarujemy żółtkiem wymieszanym z odrobiną mleka, posypujemy porzeczkami, po czym wkładamy do piekarnika nagrzanego do 17o⁰ C na ok 35- 40 minut (do suchego patyczka). Gotowy wieniec przekładamy na kratkę do studzenia i jeszcze lekko ciepły smarujemy gęstym lukrem przygotowanym z białka i cukru pudru.


„Espumisan Max to wyrób medyczny CE”


Świąteczne tradycje

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)

Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.