Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

niedziela, 24 stycznia 2021

Ciasto milky way (mleczna kanapka)

Deser, którym zajadają się dzieci, możesz bez problemu zrobić w domu! Nie jest skomplikowane, a krem ma pyszny mleczny smak. Biszkopt przed przełożeniem kremem warto nieco skropić, by zachował świeżość jak najdłużej.

Składniki na blaszkę o wymiarach 18x28cm

Biszkopt: 
80g mąki tortowej
80g mąki ziemniaczanej
100g drobnego cukru
5 jajek
20g (1 łyżka) ciemnego kakao
4 łyżki oleju
8g (1½ łyżeczki) proszku do pieczenia

Krem:
250g masła
100g drobnego cukru
125ml mleka 2%
120g (1 szklanka) mleka w proszku
kilka kropel aromatu waniliowego

Polewa:
60ml śmietanki 30%
60g mlecznej czekolady

Sposób przygotowania

Biszkopt:
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Do ubitych dodajemy partiami drobny cukier i ubijamy za każdym razem do jego rozpuszczenia. Następnie dodajemy po jednym żółtku, a na końcu wolnym strumieniem wlewamy olej, nie przerywając ubijania. Do tak przygotowanej masy przesiewamy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Mieszamy szpatułką- delikatnie i kulistymi ruchami, tylko do momentu połączenia składników.
Spód formy wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC na ok 30 minut. Po upieczeniu wbijamy wykałaczkę w środek, jeśli jest sucha, nie obrana, tzn. że ciasto jest dobrze upieczone.
Pozostawiamy do przestudzenia, a następnie kroimy na dwa blaty.

Krem:
Cukier oraz mleko umieszczamy w rondelku z grubym dnem i mieszamy na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia cukru. Nie gotujemy!
Masło ucieramy na puch, dodajemy stopniowo mleko w proszku i miksujemy na gładki krem. Powoli dodajemy syrop cukrowy na mleku oraz esencję waniliową. Dobrze ubity krem schładzamy w lodówce, a następnie przekładamy nim blaty, dociskając delikatnie górny.

Wierzch ciasta dekorujemy czekoladowym ganache. Śmietankę podgrzewamy, ale nie doprowadzamy do zagotowania. Dodajemy drobno posiekaną czekoladę i pozostawiamy na dwie minuty. Po tym czasie intensywnie mieszamy i wylewamy na ciasto. Wyrównujemy i wstawiamy do lodówki.


1 komentarz:

Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)

Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.