Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

niedziela, 28 lutego 2021

Chrupiące gofry na wodzie gazowanej

Gofry na wodzie? Zazwyczaj robi się je na mleku! Ale uwierzcie- tych także warto spróbować. Chrupiące nie tylko zaraz po upieczeniu, ale i na zimno. Doskonałe na śniadanie lub podwieczorek. Ja jadłam je bez niczego, ale chłopakom do szczęścia wystarczyła konfitura malinowa i krem z białej czekolady. Z czym Wy je przygotujecie, zależy tylko i wyłącznie od Waszych upodobań.

Zapraszam Was także na mojego Instagrama --> Kuchnia w czekoladzie, gdzie znajdziecie więcej pomysłów kulinarnych oraz pożyteczne tipy do wykorzystania w kuchni.  

Składniki na ok 15 sztuk:

4 jajka (osobno żółtka i białka)
1¾ szklanki wody gazowanej 
½ szklanki oleju rzepakowego
½ szklanki drobnego cukru
szczypta soli
1 cukier wanilinowy mały
ok 500g mąki typ 550
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

Białka ubijamy ze szczyptą soli. Żółtka miksujemy z cukrem i cukrem wanilinowym do uzyskania jasnej, kremowej barwy. Powoli dolewamy wodę oraz olej. Do wymiesznaych składników stopniowo dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Ciasto łączymy za pomocą szpatułki z ubitymi białkami. Pozwalamy odpocząć ok 20 minut. Gofrownicę natłuszczamy przy pomocy silikonowego pędzelka odrobiną oleju, rozgrzewamy. Nalewamy porcję ciasta i smażymy gofry na złoty kolor. W zależności od mocy urządzenia będzie to od ok 3-7 minut. U mnie jest to ok 4 minuty. Podajemy z konfiturą, kremem czekoladowym i owocami lub wg własnych upodobań.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)

Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.