Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

czwartek, 11 marca 2021

Szpinakowe mini pankejki

Takie mini pankejki na drugie śniadanie, to naprawdę świetna sprawa. Nie ma z nimi dużo pracy, ciasto zrobicie w mig, a smażenie to czysta przyjemność. Wystarczy skorzystać z mojego pomysłu na formowanie placuszków i pójdzie Wam naprawdę "z płatka"!

Składniki:

120g jogurtu naturalnego 
80g mleka
20g świeżego szpinaku
Kilka kropel soku z cytryny
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru waniliowego
160g mąki

Sposób przygotowania:

Mleko, jogurt, jajko, cukier, szpinak i sok z cytryny miksujemy blenderem na gładką masę. Dodajemy mąkę przesianą ze szczyptą soli i miksujemy na małych obrotach. Ciasto przelewamy do butelki z dziubkiem (sprawdzi się doskonale taka do picia wody podebrana dziecku). Na rozgrzaną patelnię, posmarowaną jednorazowo dosłownie odrobiną oleju wyciskamy małe kleksy ciasta. Smażymy z obu stron do lekkiego zrumienienia. Podajemy z dżemem, czekoladą, owocami lub czym dusza zapragnie!



1 komentarz:

Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)

Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.