Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

środa, 19 stycznia 2022

Kapuśniaczki z kiszoną kapustą i pieczarkami

Kapuśniaczki. Ja znam je bardziej z farszu ze słodką kapustą, ale biorąc pod uwagę fakt, że mój małżonek zdecydowanie bardziej lubi kiszoną, postawiłam właśnie na takie. Mięciutkie, aromatyczne i idealne do na ciepłą kolację lub przekąskę. 
Pomysł na formowanie kapuśniaczków zaczerpnęłam od Moniki (Pysznie czy przepysznie).

Składniki na ok 25 sztuk 

Ciasto:
125ml mleka
10g świeżych drożdży
1 płaska łyżeczka cukru
50ml oleju
30g jogurtu naturalnego
Białko z małego jajka
½ płaskiej łyżeczki soli
ok 300g mąki pszennej

Farsz:
200g kiszonej kapusty
5 pieczarek
1 mała cebula
20g masła
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz do smaku

Dodatkowo:
1 żółtko
1 łyżka mleka
Czarnuszka lub ziarna kminku do posypania po wierzchu

Sposób przygotowania

Ciasto:
Mleko podgrzewamy, odlewamy 70ml i rozpuszczamy w nim drożdże oraz cukier. Dodajemy łyżkę mąki i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok 10 minut.
W misie miksera umieszczamy pozostałe mleko, olej, białko, jogurt oraz rozczyn, dodajemy mąkę oraz sól. Wyrabiamy stopniowo najpierw na niższych obrotach miksera, a następnie nieco szybciej. Ciasto ma być gładkie, odchodzić od dłoni i nie kleić się. Stopniujcie dodawanie mąki, bo każda ma inne wchłanianie i te wartości mogą się delikatnie różnić. Przekładamy ciasto do czystej miski i przykrywamy ściereczką.

Farsz:
Kapustę- jeśli jest bardzo kwaśna, przelewamy wodą i mocno odciskamy z jej nadmiaru. Drobno siekamy, najlepiej za pomocą rozdrabniacza.
Cebulę również siekamy i podsmażamy na maśle. Do zrumienionej dodajemy drobno posiekane pieczarki, a następnie kapustę. Smażymy często mieszając przez ok 10 minut. Doprawiamy solą oraz pieprzem, dodajemy pietruszkę. Farsz nieco studzimy.

Przygotowanie:
Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat oprószony mąką. Wałkujemy na placek o grubości max 5mm. Wycinamy kółka i nakładamy po odrobinie farszu. Sklejamy do połowy jak pieroga, a następnie drugi koniec zawijamy do środka i zlepiamy z dwóch stron tworząc trójkąt. Kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, sklejaną stroną do spodu. Gdy podrosną smarujemy żółtkiem wymieszanym z mlekiem i posypujemy ziarnami. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C, do zrumienienia- ok 17 minut na grzałce "góra-dół". Studzimy na metalowej kratce.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)

Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.