Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

Porady

W tym miejscu znajdziecie kilka cennych porad, które doskonale sprawdzają się w życiu codziennym. 



Czy wiesz że...

Miejsca zaplamione czarnymi jagodami można moczyć i prać w serwatce lub kwaśnym mleku, płukać w wodzie i wybielać na słońcu?

Ziemniaki ugotują się szybciej jeśli dodamy do nich łyżkę margaryny?

Aby uratować przesolony sos, dodajmy do niego odrobinę mleka, śmietany lub wina?

Drożdże, czy tylko do ciasta?

Nie, drożdże piekarskie rozpuszczone w niewielkiej ilości letniej wody są dobrym nawozem dla roślin doniczkowych, które hodujemy w mieszkaniu.

Chcesz mieć swój własny olejek pomarańczowy? Nic prostszego!

Świeże skórki z pomarańczy i cytryn pokrójcie na cienkie płatki, włóżcie do słoika i przesypcie cukrem. Przed krojeniem skórki sparzcie wrzątkiem. Po kilku dniach otrzymacie smaczny olejek do ciast i deserów.

Co z tą solą...?

Chcąc uniknąć przyklejania się żelazka do prasowanej bielizny należy nasypać na czystą ściereczkę odrobinę soli i kilka razy przesunąć po niej gorącym żelazkiem.

Plamy z wina lub soku owocowego znikną bez śladu, jeśli natychmiast po zabrudzeniu posypiemy je solą.

Dywany, narzuty i makatki świetnie wyczyścimy gąbką nasączoną w gęstym roztworze solnym.

Odrobina suchej soli wsypana do butów wchłonie pot i utrzyma skórę w lepszym stanie.

Pokrojone na sałatkę jabłka, gruszki czy ziemniaki nie ściemnieją jeśli zanurzymy je w lekkim roztworze z soli.

Piana z białek ubije się szybciej i będzie bardziej puszysta jeśli przed ubijaniem dodamy szczyptę soli.

Szpinak płukany wodą z solą oczyści się dokładnie i nie będzie w nim ziarenek piasku.

Zaczęta cebula nie uschnie tak szybko, kiedy położymy ją naciętą stroną na talerzyku posypanym solą.

Gdy naleśniki przywierają do zwykłej patelni (nie teflonowej), wówczas posypujemy ją solą i chwilę trzymamy na ogniu. Następnie ściereczką wcieramy w nią rozgrzaną sól, a jej nadmiar wyrzucamy. Dopiero wtedy natłuszczamy patelnię i smażymy naleśniki.

Idealnie kruche ciasto...

Aby ciasto z owocami było kruche, pozbawione zakalca, a tym samym smaczniejsze, musimy przed ułożeniem owoców posmarować powierzchnię ubitym jajkiem i oprószyć je mąką.