Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

sobota, 9 listopada 2019

3 bit na kakaowym biszkopcie

Ciasto, które jest jednym z ulubionych mojego Męża. Wielu ich nie ma, a jeśli już jakieś są, to na pewno nie te "swoje", przygotowywane w domu. Tym bardziej cieszy mnie fakt, że to lubi i je bez jakiegokolwiek zająknięcia.



Składniki na blaszkę 22x32cm
 
Biszkopt:
4 jajka
½ szklanki drobnego cukru
½ szklanki mąki pszennej
2 łyżki kakao

Krem budyniowy:
2 szklanki mleka
4 żółtka
¾ szklanki drobnego cukru
1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
250g masła

Krem śmietankowy:
500ml słodkiej śmietany 30%
3 łyżki cukru pudru
2 opakowania śmietan-fix

Dodatkowo:
1 puszka masy krówkowej
Ok 40 sztuk herbatników
½ tabliczki czekolady deserowej

Sposób przygotowania

Biszkopt:
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli. Dodajemy stopniowo cukier, a następnie żółtka. Do biszkoptu przesiewamy mąkę wymieszaną z kakao. Delikatnie mieszamy i przelewamy na blaszkę wyłożoną na spodzie papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180⁰C na ok 25 minut. Po upieczeniu blaszkę z biszkoptem upuszczamy z wysokości ok 40cm i studzimy w temperaturze pokojowej.

Krem:
1½ szklanki mleka gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym. W pozostałym mleku mieszamy żółtka i mąkę. Wlewamy na gotujące się mleko i gotujemy budyń ciągle mieszając i uważając by się nie przypalił oraz by nie było grudek. Gorący budyń przykrywamy folią spożywczą tak, by przylegała ona bezpośrednio do kremu. Studzimy.
Miękkie masło ucieramy do uzyskania jednolitej, jasnej konsystencji i stopniowo dodajemy przestudzony budyń. Krem wykładamy na biszkopt, a na nim układamy pierwszą warstwę herbatników.
Herbatniki smarujemy masą krówkową, którą możemy wcześniej zanurzyć w gorącej wodzie, by lepiej było ją rozsmarować. Przykrywamy drugą warstwą herbatników.

Masa śmietanowa:
Schłodzone śmietanki ubijamy z cukrem i śmietanfixami. Wykładamy na herbatniki i posypujemy tartą czekoladą. Wkładamy na min. kilka godzin do lodówki, najlepiej na całą noc.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)

Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.