Biszkopt:
4 jajka
½ szklanki drobnego cukru
½ szklanki mąki pszennej
2 łyżki kakao
Krem budyniowy:
2 szklanki mleka
4 żółtka
¾ szklanki drobnego cukru
1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
250g masła
Krem śmietankowy:
500ml słodkiej śmietany 30%
3 łyżki cukru pudru
2 opakowania śmietan-fix
Dodatkowo:
1 puszka masy krówkowej
Ok 40 sztuk herbatników
½ tabliczki czekolady deserowej
Sposób przygotowania
Biszkopt:
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze
szczyptą soli. Dodajemy stopniowo cukier, a następnie żółtka. Do biszkoptu
przesiewamy mąkę wymieszaną z kakao. Delikatnie mieszamy i przelewamy na
blaszkę wyłożoną na spodzie papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika
nagrzanego do 180⁰C na ok 25 minut. Po upieczeniu blaszkę z biszkoptem
upuszczamy z wysokości ok 40cm i studzimy w temperaturze pokojowej.
Krem:
1½ szklanki mleka gotujemy z cukrem i
cukrem waniliowym. W pozostałym mleku mieszamy żółtka i mąkę. Wlewamy na
gotujące się mleko i gotujemy budyń ciągle mieszając i uważając by się nie
przypalił oraz by nie było grudek. Gorący budyń przykrywamy folią spożywczą
tak, by przylegała ona bezpośrednio do kremu. Studzimy.
Miękkie masło ucieramy do uzyskania
jednolitej, jasnej konsystencji i stopniowo dodajemy przestudzony budyń. Krem
wykładamy na biszkopt, a na nim układamy pierwszą warstwę herbatników.
Herbatniki smarujemy masą krówkową, którą
możemy wcześniej zanurzyć w gorącej wodzie, by lepiej było ją rozsmarować.
Przykrywamy drugą warstwą herbatników.
Masa śmietanowa:
Schłodzone śmietanki
ubijamy z cukrem i śmietanfixami. Wykładamy na herbatniki i posypujemy tartą
czekoladą. Wkładamy na min. kilka godzin do lodówki, najlepiej na całą noc.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)
Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.