Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

poniedziałek, 2 stycznia 2017

Sałatka tortowa

Tyle się naoglądałam sałatek i przystawek przed świętami że nie wiedziałam, którą zrobić. Kusiła mnie ogromnie ta na krakersach, ale po piętach deptała jej rolada szpinakowa z serkiem i łososiem. 
Pomyślałam, że może by to jakoś połączył i zrobił coś zupełnie innego?
Tak właśnie powstała sałatka tortowa, na biszkoptowym, wytrawnym spodzie ze szpinaku. 
Choć teraz żałuję, że nie zrobiłam jej z 4 jajek i nie podzieliłam na pół, bo torcik z jeszcze jedną warstwą biszkoptu wyglądał by na pewno jeszcze lepiej. 
Nie mniej sałatka była inna (niektórzy myśleli, że to ciasto 😁), smaczna i umiliła nam wieczór, który z braku prądu (w Sylwestra!) spędzaliśmy przy świeczkach 😂



Biszkopt szpinakowy na formę 19x28cm:
3 jajka 
150g świeżego szpinaku
1/4 szklanki oleju rzepakowego
2 ząbki czosnku
1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/3 łyżeczki soli
1/3 łyżeczki kolorowego pieprzu
3 łyżki mąki pszennej
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

Ponadto:
1 serek jogurtowy typu Almette
2 piersi z kurczaka
1 łyżeczka przyprawy "Kebab-gyros"
2 szczypty kurkumy
2 łyżki oleju rzepakowego 
6 łyżek majonezu
3 pełne łyżki pikantnego ketchupu
200g sera żółtego w kawałku
1 duży słoik papryki konserwowej 
5 jajek ugotowanych na twardo
40g tartego parmezanu
1 puszka groszku konserwowego
2 duże pęczki szczypiorku

Sposób przygotowania:

1. Biszkopt: Szpinak myjemy i osuszamy, miksujemy z dodatkiem żółtek, oleju, czosnku i przypraw na gładki krem. Białka ubijamy ze szczyptą soli, a następnie stopniowo dolewamy rozdrobniony szpinak. Dodajemy przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę i delikatnie, łyżką mieszamy. Wylewamy na wyłożoną papierem (tylko spód) blaszkę i pieczemy w nagrzanym do 170st C piekarniku ok 30 minut. Przestudzony przekładamy na czystą blaszkę i smarujemy całość serkiem jogurtowym.
2. Piersi z kurczaka kroimy na mniejsze kawałki, oprószamy kurkumą oraz przyprawą kebab-gyros i smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Przestudzony rozdrabniamy np. w mikserze. Wykładamy na serek.
3. 3 łyżki majonezu, ketchup oraz starty na drobnych oczkach ser żółty łączymy ze sobą i rozsmarowujemy na warstwie kurczaka. Pokrywamy pokrojoną w kostkę i dobrze odciśniętą na siteczku papryką konserwową.
4. Ugotowane jajka dzielimy na białka i żółtka. Białka ścieramy na grubych oczkach, dodajemy kolejne 3 łyżki majonezu oraz parmezan. Wykładamy na paprykę i dokładnie rozsmarowujemy. Układamy groszek konserwowy, uprzednio równie dobrze odsączony najlepiej na papierowych ręcznikach i pokrywamy warstwą żółtek startych na drobnych oczkach oraz posiekanym drobno szczypiorkiem. Sałatkę przykrywamy folią spożywczą i schładzamy w lodówce kilka godzin przed podaniem. 



zBLOGowani.pl

74 komentarze:

  1. Wygląda obłędnie na pewno zrobię przepis zapisany

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, bo "sałatka" naprawdę smaczna! Czekam na zdjęcie, pamiętaj że do 6 stycznia trwa konkurs gdzie można zdobyć drobny upominek ;)

      Usuń
  2. Dziękuję za przepis! Wszystkiego dobrego w Nowym Roku!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z wzajemnością! Dużo zdrówka, a reszta sama przyjdzie ;)

      Usuń
  3. Super pomysł, moich gości zaskoczył tort szpinakowy, a co powiedzą na to :-) na pewno pojawi się na moim stole :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super pomysł, uwielbiam takie :) Mam pytanie, czy można użyć szpinak mrożony?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, myślę że tak z 6 brykiecików wystarczy 😊

      Usuń
    2. Przeprsza,niżej zadałam to pytanie,a tu mam odpowiedź :)

      Usuń
  5. Super pomysł, trochę kolorów w te szare dni się przyda, kiedyś się na nią skuszę może na Wielkanoc :)
    Asiu podziwiam Twoją kreatywność, wszystkiego dobrego w Nowym Roku :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Czy szpinak świeży można zastapić mrozonym? Jeśli tak to ile gram?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nic nie szkodzi, kto pyta nie błądzi ;) Rzadko używam mrożonego szpinaku, ale jeśli już to kupuję go właśnie w takich brykietach. Pojęcia nie mam ile waży jeden, więc nie podpowiadam "gramowo", a tak właśnie "objętościowo". Myślę że na 3 jajka ta ilość(6) w zupełności wystarczy.

      Usuń
  7. niesamowicie kreatywna ta sałatka :D podoba mi się pomysł i kiedyś z pewnością wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Geniusz w kobiecej postaci ;) Asia, wymyśliłaś to tak, że czapki z głów... Nie dorastam Ci do łydki ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Haha dzięki ;) No tak... łydki zawsze miałam masywne, ale że aż tak?! 😛

      Usuń
  9. Odpowiedzi
    1. A w głowie już kolejny pomysł, tylko czeka na realizację :)

      Usuń
  10. Salatka zrobiona, baaardzo smaczna,ale jak to robisz ,ze jest tak rowno pocieta.Jakos moja nie wygladala tak uroczo i schludnie...Dzieki za przepis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wystarczy dobrze schłodzić i mieć ostry nóż ;)
      Fajnie że smakuje, koniecznie podeślij mi zdjęcie!

      Usuń
  11. Asia czym zastąpić papryke, żeby kolorek był? Bo w domu nikt konserwowej nie lubi...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tylko posiekana czerwona cebula na myśl mi przyszła ;)

      Usuń
    2. a świeża papryka może być?

      Usuń
    3. Oczywiście, zrozumiałam, że w ogóle papryka nie wchodzi w grę ;)Świeża jak najbardziej, aczkolwiek drobniutko posiekana :)

      Usuń
    4. A ile wtedy świeżej papryki? Z góry dziękuję za szybką odpowiedź ;)

      Usuń
    5. Myślę że z dwie to takie minimum ;) Warto mieć trzecią w pogotowiu, posiekać dwie rozłożyć i jeśli się wyda mało widoczna, to dołożyć tą trzecią ;)

      Usuń
  12. Super pomysł,napewno wypróbuje.

    OdpowiedzUsuń
  13. Często korzystam z różnych kreatywnych przepisów, ale Twój jest niesamowity w wyglądzie i zapewne w smaku! Gratuluję i będę tu często zaglądać!

    OdpowiedzUsuń
  14. Bardzo kreatywny pomysł. A jaki wymiar powinna mieć blaszka na której trzeba upiec biszkopt?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję 😊 Jest podane przy składnikach, 19x28cm.

      Usuń
  15. Pycha 🙂 dziś zrobiona. Troszkę sucha mu wyszła ale to przez to ze miałam uze piersi około 1,5kg
    Rodzince smakuje🙂 chciałam wstawić zdjęcie ale nie mogę chyba jako anonim ☹ pozdrawiam Aleksandra

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Olu bardzo cieszy mnie Twoja opinia i fajnie że podzieliłaś się nią z pozostałymi moimi Czytelnikami :) Jeśli tylko masz zdjęcie, to podeślij je proszę na pocztę kuchniawczekoladzie@poczta.fm lub rzelkazag@poczta.fm Serdecznie pozdrawiam, Asia

      Usuń
  16. Na jaka blachę jest przepis ? :-) nie chce żeby sałatka wyszła za niska lub za bardzo wysoka :-) ;-)

    OdpowiedzUsuń
  17. Wygląda znakomicie, dziękuję za przepis. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  18. Odpowiedzi
    1. Myślę, że będzie smacznie :) Nie ma składników, które z łososiem by nie zgrały, więc proszę spróbować :)

      Usuń
  19. O mamo! Jakie to fajne :D. Zaraz przyrządzę taką sałatkę i pochwalę się koleżankom :D. Ale będą mi zazdrościły :P

    OdpowiedzUsuń
  20. Sałllatka wygląda przecudnie i efektownie w wolnej chwili zapraszam na bloghttp://moje-wyroby.blog.pl/

    OdpowiedzUsuń
  21. Witam super pomysl napewno zrobie.

    OdpowiedzUsuń
  22. Już lecę do kuchni sprawdzić czego mi brakuje i do roboty.Dzisiaj będzie próbna a na następną zaproszę gości !!!

    OdpowiedzUsuń
  23. zamiast tego szpinaku ,można dac chleb tostowy

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kochani! Zawsze wszystko można, ale pamiętajcie, że smak zmieni się na pewno, a na t akurat nie powinno Wam zależeć 😉

      Usuń
  24. A na okrągłej formie tez wyjdzie ?

    OdpowiedzUsuń
  25. Pierwszy raz robiłam z kurczakiem i wyszła pyszna. Natomiast przy drugim podejsciu zamiast kurczaka-tuńczyk, a zamiast papryki- czerwona cebula.
    A sałatka hmmm równie obłędna ;)

    OdpowiedzUsuń
  26. Hmmm pewnie jestem glupiutka, ale ta foremka 19 na 8 musi byc malenka. Wlasnie wymierzylam wszystkie foremki jakie mam i najmniejsza ma 28cm na 18 chyba. A jako,ze napalilam sie na te salatke jak " ruski na czolg " i chcialam zrobic na jutro na sklaadkowy wspolny obiad i nie wiem ,mam podwoic porcje

    OdpowiedzUsuń
  27. Przepraszam,kurza slepota mnie ogarnela zamiast 28 zobaczylam 8 ech starosc nie radosc :) :) :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dopiero sprawdzam pocztę więc nie odpisałam wcześniej ale widzę że już Pani dojrzała 2 przed 8 😉 zdarza się każdemu coś przeoczyć, nawet mi 🤣 czekam na zdjęcie sałatki i opinie czy smakowała 😚

      Usuń
    2. Zdjecia nie mam ale salatka byla mega pyszna i zrobila furrore wsrod wlochow i mimo,ze ja ni bylam zadowolona zjej wygladu to Wlosi wszyscy och i ach :) i nawet wloskie imie jej wymyslili "prato fiorito" czyli kwitnaca laka :) . Przepraszam,ale nie mam polskich znakow

      Usuń
  28. Sałatka bardzo smaczna i pięknie wygląda, ale problem z jej krojeniem żeby się nie rozsypywała. Jak to prawidłowo zrobić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak jak pisze na końcu, sałatkę należy solidnie schłodzić a podać dopiero wtedy kiedy wiemy że goście zaraz ja zjedzą 😉 najlepiej od razu przy nich ja pokroić i rozdać na talerzyki, bo stanie w ciepłe zdecydowanie utrudnia jej krojenie 😞

      Usuń
  29. Highly energetic blog, I loved that a lot.

    Will there bbe a part 2?

    OdpowiedzUsuń
  30. Pyszna sałatka :) ja oczywiście nie doczytałam ze trzeba przed podaniem schłodzić i podałam w naczyniu żaroodpornym ale nic nie zostało :D

    OdpowiedzUsuń
  31. Pycha pierwszy raz wczoraj robiłam goście zachwyceni. Rewelacja. Polecm

    OdpowiedzUsuń
  32. Jadłam tą sałatkę u koleżanki. Jest po prostu rewelacyjna choć kumpela dała mniej majonezu. Jak pokazałam zdjęcie moim dzieciom to reakcja była natychmiastowa " mama zrób":)

    OdpowiedzUsuń
  33. Chciałam zrobić tą sałatkę na święta i podać w niedzielę wielkanocną na kolacje czy jak zrobię ją w sobotę to będzie za wcześnie i czy biszkopt szpinakowy wtedy nie namoknie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja robiłam ja w tym samym dniu ale myślę Że w sobotę na wieczór spokojnie możesz zrobić, tylko pamiętaj, by trzymać ją w lodówce cały czas bo inaczej będzie się źle kroić 😉 a jeśli chodzi o samo krojenie, to podziel ja na części jak wyciągniesz z lodówki i dopiero podaj, będzie najlepiej 😉

      Usuń
  34. Sałątka jest genialna tylko co mi Pani proponuje w zamian za groszek aby nie stracić na smaku i wyglądzie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli chodzi o kolor to nadawałaby się zielona papryka drobno posiekana,całe ona zaostrzy smak, bo groszek jest jakby nie było słodszy. Można go ez całkowicie pominąć. Wczoraj jakiej przyczyny nie hevPan groszku jeśli można zapytać?!

      Usuń
  35. Witam :-) ślicznie wygląda ten torcik.Mam zamaiar zrobić.Tylko czy ten biszkopt można by upiec w owalnym naczyniu żaroodpornym? :-| i czy posmarować dno naczynia też nie wiem..
    Pozdrawiam Joanna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szczerze nigdy nie piekłam żadnego biszkoptu w naczyniu żaroodpornym i nie mam pojęcia jak by się upiekł. Na pewno trzebaby posmarować dni i wysypać choćby bułka tarta ale odpowiedzialności nie biorę. 😉

      Usuń
    2. I po Świętach :-)
      Biszkopt się udał w żaroodpornym.Dno wysmarowalam masłem i posypałam bułką.Piekłam 25 min.Jak on pięknie pachniał..Sałatka smaczna i efektowna.Dziękuję i pozdrawiam z Jarocina.

      Usuń
    3. Ooo świetna informacja, podwójna bo cieszę się ogromnie że smakowała a po dwa wiem że w razie wu mogę upiec w naczyniu 😉 masz zdjęcie jakieś? Chętnie zobaczę Twoje dzieło 😍 dziękuję za opinie i serdecznie, poświąteczne pozdrawiam 😃

      Usuń
  36. Sałatka prezentuje się bardzo ładnie, zachwyciła gości. Niestety sama nie mogłam jej skosztować ze wzgledu na dietę bezmleczną, uszczypnęłam tylko kawałek. Zrobilam ja z dwóch blatów biszkoptów,podeślę zdjęcie na maila. Gościom smakowała, jednak usłyszałam też, że jest trochę sucha. Następnym razem dam więcej majonezu, no I muszę pomyśleć nad jakimś składnikiem, który zastapiłby groszek. Mimo tego, że go lubię, jakoś mi nie podszedł taki suchy. Sałatka mimo tego, że schłodzona kroi się ciężko, lepiej idzie krojąc większe kawałki. Tutaj najgorsza jest ta wierzchnia warstwa, która sie trochę sypie. Torcik na pewno powtórzę, bo wygląda zjawiskowo. Następnym razem dam więcej majonezu, może tą czerwoną cebulkę, żeby zaostrzyć smak. Aaa i jeszcze jedna wskazówka. Biszkopty piekłam dzień wcześniej. Po upieczeniu polożyłam jeden na drugim dzieląc papierem do pieczenia jednak nie przykryłam tego na wierzchu, ktory niestety trochę wysechł i sie skurczył, więc uważajcie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mnie cieszy kiedy Czytelnik dzieli się tak konstruktywną opinią! Każdy ma jednak s one upodobania więc warto kombinować i dobrać tak smaki, by smakowało większości. Czekam z niecierpliwością na zdjęcia i serdecznie pozdrawiam 😃

      Usuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)

Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.