To
ciasto marchewkowe to prawdziwa uczta dla zmysłów – wilgotne,
aromatyczne i pełne głębokiego smaku. Starta marchewka nadaje mu
delikatnej słodyczy i puszystości, a chrupiące orzechy pekan dodają
przyjemnej struktury!
Całość dopełnia aksamitny krem z mascarpone i masła orzechowego –
gładki, lekko słony i niezwykle kremowy, idealnie komponujący się z
delikatnym wnętrzem ciasta.
To połączenie sprawia, że każdy kęs rozpływa się w ustach, pozostawiając
niezapomniane wrażenie. To ciasto jest doskonałe na każdą okazję – od
rodzinnych spotkań po wyjątkowe chwile przy filiżance kawy.










Krem orzechowy:



Sposób przygotowania:
Startą marchewkę i jabłko odcedzamy na sitku by pozbyć się nadmiaru
soku.
Jajka ubijamy z cukrem do podwojenia objętości. Wolnym strumieniem
dodajemy olej, a następnie marchewkę, jabłko i orzechy. Mieszamy
szpatułką do połączenia. Mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i
sól przesiewamy przez siteczko. Dodajemy do ciasta razem z cynamonem i
delikatnie mieszamy do połączenia. Ciasto przekładamy do keksówki
wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego do 180°C
piekarnika. Pieczemy do suchego patyczka, ok 1 godzinę. Studzimy.
Mascarpone ubijamy z masłem orzechowym i smarujemy po wierzchu ciasta.
Dekorujemy połówkami orzechów, schładzamy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)
Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.