Sernik dubajski to taka moja wariacja po spróbowaniu samej dubajskiej czekolady. Spód przygotowany z maślanych ciasteczek z dodatkiem orzechów, a baza to aksamitny sernik wzbogacony białą czekoladą. Najlepsza jest jednak warstwa pistacjowa z chrupiącym ciastem kataifi , która łączy orientalne smaki z kremową delikatnością. To idealne połączenie słodyczy zachwyci niejednego miłośnika serników.
Spód:
200g rozdrobnionych maślanych herbatników120g roztopionego masła
½ szklanki posiekanych orzeszków ziemnych (niesolonych)
Sernik:
5 jajek
¾ szklanki drobnego cukru
1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
1kg twarogu sernikowego (prawdziwy, bez dodatku śmietanki itp)
120ml śmietanki 30%
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 tabliczki białej czekolady
5 jajek
¾ szklanki drobnego cukru
1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
1kg twarogu sernikowego (prawdziwy, bez dodatku śmietanki itp)
120ml śmietanki 30%
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 tabliczki białej czekolady
Warstwa pistacjowa:
100g masła
200g ciasta kataifi lub filo drobno posiekanego
200g pasty pistacjowej
Dodatkowo:
1 biała czekolada
1 łyżka oleju
Truskawki do dekoracji
Sposób przygotowania:
100g masła
200g ciasta kataifi lub filo drobno posiekanego
200g pasty pistacjowej
Dodatkowo:
1 biała czekolada
1 łyżka oleju
Truskawki do dekoracji
Sposób przygotowania:
Składniki na spód łączymy ze sobą dokładnie, wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (sam spód), wyrównujemy i dociskamy. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy ok 12 minut. Wyciągamy i studzimy (spód najlepiej przygotować sobie dzień wcześniej).
Czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub mikrofali i studzimy, ale pilnujemy by nie zastygły. Na spód piekarnika wstawiamy dużą blaszkę (najlepiej tą z wyposażenia) i nalewamy zimną wodę- do wysokości ok 1cm. Rozgrzewamy piekarnik do temp. 180°C.
Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym. Gdy zwiększą objętość dodajemy ser, śmietankę i mąkę ziemniaczaną. Miksujemy na niskich obrotach dolewając czekoladę. Masę serową przelewamy na podpieczony spód i wstawiamy do nagrzanego piekarnika, skręcając od razu temperaturę do 160°C. Pieczemy 30 minut i ponownie skręcamy temperaturę do 140°C. Pieczemy jeszcze 90 minut. Po upieczeniu pozostawiamy sernik 10 minut w zamkniętym piekarniku, a następnie otwieramy drzwiczki i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia, najlepiej na noc.
Na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy ciasto kataifi lub drobno pokrojone ciasto filo. Smażymy ciągle mieszając aż do uzyskania złocistego koloru. Łączymy z pastą pistacjową.
Tabliczkę czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub mikrofali i łączymy z olejem (czekolada będzie się łatwiej kroić). Smarujemy sernik połową czekolady, a gdy nieco przestygnie wykładamy pistacjowe nadzienie. Układamy truskawki i dekorujemy sernik pozostałą czekoladą. Schładzamy i przechowujemy w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)
Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.