Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

sobota, 30 stycznia 2016

Placek kokosowo orzechowy z pijanymi rodzynkami

Kolejne ciasto, które na święta przygotowała Mama- stąd brak zdjęć z etapów. Mam jednak nadzieję, że szczegółowy opis Wam to wynagrodzi, a dodane na zachętę zdjęcia gotowego wypieku sprawią, że sami zapragniecie go upiec na najbliższą okazję ;)


Składniki:

Na blaszkę 24x36cm
Placek kokosowy:
7 białek
150g cukru kryształu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
200g wiórek kokosowych
1 łyżka bułki tartej lub 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Placek orzechowy:
4 jajka
4 łyżki zmielonych orzechów
3 łyżki bułki tartej
4 łyżki cukru kryształu
1 łyżka mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem czekoladowy:
300g margaryny (np. Kasia lub Palma)
1 szklanka cukru pudru
1 nutella (ok 350g) lub inny krem czekoladowy
2 łyżki spirytusu

Krem orzechowy:
120g masła
10 dkg orzechów
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki cukru kryształu

Polewa rodzynkowa:
400g rodzynek
3/4 szklanki spirytusu (ewentualnie wódki)
1 czekolada mleczna
1 czekolada gorzka
100g masła


Sposób przygotowania:

1. Placek kokosowy: Białka ubić ze szczyptą soli. Dodać cukier kryształ i ubijać do rozpuszczenia cukru na wolnych obrotach. Następnie dodać proszek do pieczenia wymieszany z wiórkami kokosowymi oraz bułką tartą lub mąką ziemniaczaną. Całość delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Przelać na wyłożoną papierem formę i piec ok 20 minut w temp. 180st C. Po ostudzeniu przeciąć na dwa blaty.
2. Placek orzechowy: Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli. Do piany stopniowo dodawać cukier kryształ oraz żółtka. Mąkę łączymy z orzechami oraz bułką tartą i proszkiem do pieczenia. Dodajemy do masy i powoli lecz dokładnie mieszamy drewnianą łyżką. Wylewamy na wyłożoną papierem blaszkę i pieczemy do suchego patyczka ok pół godziny w temp. 180st C. Ostudzony placek orzechowy również dzielimy na dwa blaty.
3. Kremy: 
Czekoladowy 
Margarynę ucieramy do białości wraz z cukrem pudrem. Stopniowo dodajemy po 1 łyżce kremu aż do całkowitego wykorzystania. Na końcu wcieramy w masę spirytus.
Orzechowy 
Zmielone lub drobno posiekane orzechy zalewamy mlekiem i dodajemy cukier. Smażymy na małym ogniu ciągle mieszając by się nie przypaliło do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Masło ucieramy na puch i dodajemy po łyżce przestudzonych orzechów. 
4. Polewa rodzynkowa: Obrane z ogonków rodzynki zalewamy spirytusem i pozostawiamy do nasączenia na całą noc. Od czasu do czasu mieszamy. Na drugi dzień rodzynki odsączamy z alkoholu. Masło topimy wraz z czekoladą gorzką oraz mleczną. Dodajemy odsączone rodzynki oraz 3 łyżki pozostałego z moczenia spirytusu.
5. Przełożenie: Placek orzechowy- 1/2 kremu czekoladowego- placek kokosowy- krem orzechowy- placek kokosowy- pozostały krem czekoladowy- placek orzechowy- polewa rodzynkowa.


2 komentarze:

  1. Bardzo apetycznie wygląda :) Zjadłabym ze smakiem.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto wygląda obłędnie. Myślę,że smaczki też rewelacyjne. Czy część kokosowa kroi się bez problemu?

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)

Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.