Niemal dwa miesiące temu nasz młodszy kawaler świętował swoje 5 urodziny. Chłopak nie jest wymagający- chciał tylko by w torcie znalazły się truskawki i nawiązanie do traktorów, które uwielbia. Ja spełniłam jedną prośbę- tort po naszkicowaniu przeszedł pozytywną weryfikację, a Agnieszka z @najmniejsza cukiernia świata wzięła się za naszą dekorację, czyli pierniczkowy Fendt. Całość choć delikatna, była spójna i bardzo smaczna. A pierniczek do dzisiejszego dnia ma swoje honorowe miejsce w pokoju!
Średnica 22cm
6 jajek
180g świeżego szpinaku
130g drobnego cukru
180ml oleju roślinnego
320g mąki tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem kokosowy:
300ml mleka kokosowego
60g wiórek kokosowych
2 łyżki cukru pudru
500g serka mascarpone
200g białej czekolady
Pianka truskawkowa:
200g zmiksowanych truskawek
1 łyżka cukru pudru
100ml śmietanki 30%
1 galaretka truskawkowa
Żelka truskawkowa:
250g truskawek
1 łyżka soku z cytryny
3 łyżki drobnego cukru
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej + 1 łyżka wody
1 płaska łyżka żelatyny+ 1 łyżka zimnej wody
Tynk:
200g masła 82%
1 puszka mleka skondensowanego
Kilka kropelek zielonego barwnika w żelu (2-3)
Sposób przygotowania
Biszkopt:
Szpinak miksujemy z olejem, tyle, by nie było żadnych grudek. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli. Do sztywnej piany stopniowo dodajemy cukier, następnie żółtka, a na końcu masę szpinakową. Miksujemy tylko do połączenia. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy do miski i delikatnie "od spodu" mieszmay szpatułką lub drewnianą łyżką. Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem i ustawiamy rant (jeśli pieczemy w tortownicy, to również wykładamy tylko jej spód). Przelewamy ciasto i wyrównujemy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na ok 35 minut (do suchego patyczka). Studzimy w rancie, a następnie delikatnie obkrawamy i wyciągamy. Dzielimy na 4 krążki.
Krem kokosowy:
Mleczko kokosowe gotujemy w garnku z grubym dnem. Dodajemy wiórki kokosowe i cały czas mieszając gotujemy do wyparowania nadmiaru płynu. Zestawiamy z palnika i dodajemy posiekaną drobno białą czekoladę, mieszamy. Studzimy, najlepiej kilka godzin w lodówce.
Przed przełożeniem tortu miksujemy schłodzony krem z mascarpone i cukrem pudrem.
Pianka truskawkowa:
Galaretkę rozpuszczamy w 125ml gorącej wody. Studzimy, ale nie doprowadzamy do całkowitego zastygnięcia. Musi pozostać płynna.
Truskawki miksujemy. Śmietankę ubijamy z cukrem, dodajemy papkę owocową, a następnie tężejącą galaretkę.
Żelka truskawkowa:
Żelatynę łączymy z wodą, odstawiamy do napęcznienia. Truskawki myjemy i obieramy z szypułek. Większą połowę miksujemy, przekładamy do garnka z grubym dnem. Dodajemy cukier i sok z cytryny. Stawiamy na palniku i doprowadzamy do zagotowania. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy w zimnej wodzie i dodajemy do owoców. Po zagotowaniu wyłączamy. Żelatynę umieszczamy nad garnkiem z gotującą wodą i w takiej kąpieli mieszamy do jej rozpuszczenia. Hartujemy odrobiną owoców, a następnie łączymy z frużeliną. Na końcu dodajemy pozostałe, pokrojone drobno truskawki.
Tynk:
Masło ucieramy do uzyskania niemal śnieżnobiałego koloru. Powoli, cienkim strumieniem dodajemy mleko skondensowane, a na końcu kilka kropel zielonego barwnika.
Przełożenie:
Biszkopt-krem kokosowy- frużelina truskawkowa-biszkopt- cieniutka warstwa kremu kokosowego- pianka truskawkowa- biszkopt- krem kokosowy- frużelina truskawkowa-biszkopt- tynk- pokruszone czarne herbatniki- truskawki do dekoracji i dekoracyjny pierniczek
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)
Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.