Święta minęły, więc można myśleć nad sylwestrowym menu. Choć mój pomysł jest nieco pracochłonny, to jednak sporo można przygotować wcześniej. Zarówno bułki jak i mięso można bez problemu odgrzać w opiekaczu, a zapewniam Was, że takie burgerki na kilka kęsów są naprawdę fajnym rozwiązaniem.
Składniki na 14 mini burgerówBułki:
1 szklanka mleka
2 łyżki masła
1 łyżka cukru
1 płaska łyżeczka soli
25g drożdży świeżych
1 jajko + 1 białko
3 szklanki mąki
biały sezam
1 żółtko
Drobiowe burgery:
½kg drobiowego mięsa mielonego
1 małe jajko
2 łyżki bułki tartej
1 łyżka delikatesowej musztardy
2 ząbki czosnku
ok 1 płaska łyżeczka soli
ok 1 płaska łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka papryki słodkiej
olej do natłuszczenia rąk przed formowaniem
Sos:
4 łyżki majonezu Kętrzyńskiego
1 łyżka jogurtu naturalnego
1 ząbek czosnku
Sól, pieprz do smaku
Dodatkowo:
zielona sałata
pomidor
ogórek zielony
ketchup
opcjonalnie plasterek sera wędzonego na każde mięso (jak ktoś lubi)
Sposób przygotowania
Bułki:
½ szklanki ciepłego mleka łączymy z cukrem i drożdżami, dodajemy ½ szklanki mąki i pozostawiamy w cieple na 15 minut. Resztę mąki, mleka, jajko, białko i sól przekładamy do misy robota. Dodajemy rozczyn i wyrabiały gładkie ciasto. Zostawiamy w ciepłe do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym czasie dzielimy na 14 części- każda po ok 50g. Blachę do pieczenia muffinek smarujemy obficie masłem i wypełniamy uformowanymi kulkami ciasta. Lekko spłaszczamy (dwie bułki piekłam bezpośrednio na ruszcie piekarnika). Pozostawiamy do wyrośnięcia ponownie na 15 minut po czym smarujemy żółtkiem i posypujemy sezamem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na ok 15-18 minut (do zrumienienia).
Burgery:
Mięso łączymy z jajkiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, bułką tartą, musztardą i przyprawami. Masę wstawiamy na godzinę do lodówki (będą się dużo lepiej formować!) a następnie dzielimy na porcję wielkości piłeczki pingpongowej i formujemy na okrągło naoliwionymi dłońmi. Rozgrzewamy elektryczny opiekacz i wkładamy kulki mięsa. Pieczemy ok 3 minuty.
Składniki na sos łączymy ze sobą. Bułki kroimy na pół, z każdej strony smarujemy sosem. Układamy kolejno: sałatę, mięso, ser, ketchup, pomidora, ogórka. Złożone mini burgery spinamy ozdobnymi wykałaczkami.
apetyczne ;)
OdpowiedzUsuń