Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

wtorek, 29 grudnia 2020

Mini burgery z mięsem drobiowym

Święta minęły, więc można myśleć nad sylwestrowym menu. Choć mój pomysł jest nieco pracochłonny, to jednak sporo można przygotować wcześniej. Zarówno bułki jak i mięso można bez problemu odgrzać w opiekaczu, a zapewniam Was, że takie burgerki na kilka kęsów są naprawdę fajnym rozwiązaniem. 

Składniki na 14 mini burgerów

Bułki:

 1 szklanka mleka
 2 łyżki masła
 1 łyżka cukru
 1 płaska łyżeczka soli
 25g drożdży świeżych
 1 jajko + 1 białko
 3 szklanki mąki
 biały sezam
 1 żółtko

Drobiowe burgery:
½kg drobiowego mięsa mielonego
 1 małe jajko
 2 łyżki bułki tartej
 1 łyżka delikatesowej musztardy
 2 ząbki czosnku
 ok 1 płaska łyżeczka soli
 ok 1 płaska łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka papryki słodkiej
 olej do natłuszczenia rąk przed formowaniem

Sos:
 4 łyżki majonezu Kętrzyńskiego
 1 łyżka jogurtu naturalnego
 1 ząbek czosnku
 Sól, pieprz do smaku

Dodatkowo:
 zielona sałata
 pomidor
 ogórek zielony
 ketchup
opcjonalnie plasterek sera wędzonego na każde mięso (jak ktoś lubi)

Sposób przygotowania
Bułki:
½ szklanki ciepłego mleka łączymy z cukrem i drożdżami, dodajemy ½ szklanki mąki i pozostawiamy w cieple na 15 minut. Resztę mąki, mleka, jajko, białko i sól przekładamy do misy robota. Dodajemy rozczyn i wyrabiały gładkie ciasto. Zostawiamy w ciepłe do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym czasie dzielimy na 14 części- każda po ok 50g. Blachę do pieczenia muffinek smarujemy obficie masłem i wypełniamy uformowanymi kulkami ciasta. Lekko spłaszczamy (dwie bułki piekłam bezpośrednio na ruszcie piekarnika). Pozostawiamy do wyrośnięcia ponownie na 15 minut po czym smarujemy żółtkiem i posypujemy sezamem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na ok 15-18 minut (do zrumienienia).

Burgery:
Mięso łączymy z jajkiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, bułką tartą, musztardą i przyprawami. Masę wstawiamy na godzinę do lodówki (będą się dużo lepiej formować!) a następnie dzielimy na porcję wielkości piłeczki pingpongowej i formujemy na okrągło naoliwionymi dłońmi. Rozgrzewamy elektryczny opiekacz i wkładamy kulki mięsa. Pieczemy ok 3 minuty.
Składniki na sos łączymy ze sobą. Bułki kroimy na pół, z każdej strony smarujemy sosem. Układamy kolejno: sałatę, mięso, ser, ketchup, pomidora, ogórka. Złożone mini burgery spinamy ozdobnymi wykałaczkami.

1 komentarz:

Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)

Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.