Chwilę na ten tort czekaliście, ale uwierzcie mi że warto było ;) Nocą w końcu usiadłam i spisałam z zeszytu składniki, teraz zamiast gotować obiad i sprzątać, usiadłam by po kolei opisać Wam proces przygotowania. Mam nadzieję, że o niczym nie zapomniałam, bo nieraz choć sama sprawdzam przed publikacją- okazuje się że w opisie przygotowania brakuje informacji co zrobić np. z cukrem, a w składnikach jest podany ;) Gdybyście się dopatrzyli takiego lub innego chochlika lub mieli jakieś wątpliwości i coś było dla Was niejasne, to piszcie w komentarzu lub poprzez wiadomość prywatną na e-mail. Zachęcam także do obserwacji profilu na Instagramie i czynnego udziału w budowaniu naszego wspólnego miejsca ;)
Składniki na tortownicę o śr. ok 24cmBiszkopt:
6 jajek
1 niepełna szklanka drobnego cukru
1 niepełna szklanka mąki tortowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
szczypta soli
Krem śmietanowy:
100g śmietanki 36%
200g mascarpone
2 łyżki cukru pudru
Mus porzeczkowy:
220g mrożonych czarnych porzeczek
60g cukru
2 łyżeczki żelatyny + 2 łyżki zimnej wody
120g śmietanki 36%
Krem oreo:
100g śmietanki 36%
200g mascarpone
1 biała czekolada
4 ciastka oreo
Mus rabarbarowy z truskawkami:
400g czerwonej części rabarbaru
100g cukru
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka wody
100g słodkiej śmietanki 30%
1 galaretka truskawkowa
kilka większych truskawek
Tynk:
280g masła
70ml mleka
70g drobnego cukru
100g mleka w proszku
Kropla różowego barwnika w żelu
Drip:
100g białej czekolady
70ml słodkiej 30% śmietanki
odrobina różowego barwnika w żelu
Sposób przygotowania
Biszkopt:
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy. Do lekko spienionych dodajemy szczyptę soli, a następnie do sztywnej piany stopniowo dodajemy po 2 łyżki cukru. Gdy cukier nie będzie wyczuwalny między palcami- dodajemy po żółtku, a zaraz potem wsypujemy przesiane mąki i mieszamy (ręcznie, szpatułką!) powoli, ale dokładnie i nie za długo. Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia tylko na spodzie. Wyrównujemy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na ok 35 minut (do suchej wykałaczki). Studzimy, ostrożnie wyciągamy z formy i dzielimy na 4 części.
Mus z czarnej porzeczki (Blog: Słodki pomysł):
Żelatynę zalewamy zimną wodą i odstawiamy do napęcznienia. Porzeczki przesypujemy do garnka z grubym dnem, dodajemy cukier i mieszając doprowadzamy do ich rozgotowania. Ostrożnie przecieramy przez sito. Część musu stawiamy ponownie na palniku, a odrobinę mieszamy z żelatyną aż do jej rozpuszczenia. Przelewamy do całości i dokładnie mieszamy. Studzimy, ale nie do całkowitego stężenia.
Śmietanę ubijamy i partiami dodajemy zimny mus.
Krem oreo:
Białą czekoladę rozpuszczamy w mikrofali lub w kąpieli wodnej. Studzimy, ale pilnujemy by nadal pozostała płynna. Śmietankę ubijamy z mascarpone na gęsty krem. Dodajemy powoli płynną czekoladę, a na końcu pokruszone ciastka oreo. Dokładnie mieszamy (najlepiej szpatułką).
Mus rabarbarowy z truskawkami:
Rabarbar kroimy na małe kawałki, przekładamy do garnka z grubym dnem, dodajemy 1 łyżeczkę soku z cytryny i 1 łyżeczkę wody oraz cukier. Cały czas mieszając, by się nie przypalił doprowadzamy do rozgotowania. Miksujemy blenderem na gładką pulpę i nadal podgrzewamy. Część musu łączymy z galaretką (proszkiem). Gdy się całkowicie rozpuści przekładamy do garnka. Mieszamy do połączenia, a następnie studzimy. Śmietankę lekko ubijamy, do spienionej dodajemy partiami zimny mus z rabarbaru i ubijamy na gęstszy krem (nie będzie on jednak twardy, stabilny, tylko bardziej lejący- zastygnie dopiero w torcie). Wrzucamy drobno pokrojone truskawki.
Tynk:
Mleko z cukrem stawiamy na małym ogniu i podgrzewamy do rozpuszczenia. Studzimy. Masło ucieramy do uzyskania białego odcienia, dodajemy stopniowo mleko z cukrem, odrobinę barwnika, a następnie przesiane mleko w proszku. Ubijamy krem kilka minut, tak by mleko w proszku nie było wyczuwalne na języku. Tort tynkujemy na kilka razy. Po każdym nałożeniu warstwy i odpowiednim wygładzeniu, wstawiamy do lodówki na 15 minut.
Przełożenie (najlepiej robić to w wysokim rancie):
Biszkopt- ½ kremu śmietankowego- mus z czarnej porzeczki (czekamy aż troszkę stężeje na torcie)- biszkopt- krem oreo- biszkopt- ½ kremu śmietankowego- mus rabarbarowy (czekamy aż lekko stężeje)- biszkopt.
Tort wstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny. Po tym czasie tynkujemy.
Drip:
Śmietankę podgrzewamy w rondelku z grubym dnem, ale nie gotujemy. Gorącą zestawiamy z ognia i dodajemy odrobinę barwnika- mieszamy. Dodajemy posiekaną drobno białą czekoladę, przykrywamy i pozostawiamy na ok 2 minuty. Po tym czasie energicznie mieszamy i dekorujemy boki tortu, najlepiej przy pomocy małej łyżeczki. Ozdabiamy tort wg własnego pomysłu i stosownie do okazji, na jaką został przygotowany.
musi być pyszny ;)
OdpowiedzUsuńJakie idealne warstwy :) Cudnie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńWygląda pięknie, a jak wiadomo je się oczami.
OdpowiedzUsuń