Lipiec to teoretycznie czas wakacji. U mnie to czas niekończącego się remontu... Póki co mamy przerwę, bym mogła doprowadzić do stanu używalności sypialnię, ale w sierpniu czeka mnie powtórka z rozrywki ;) W międzyczasie trochę gotuję, choć nie ukrywam, że znacznie mniej wymyślam, nie wspominając o pieczeniu, bo na to zupełnie nie mam ochoty. Mam nadzieję, że bliżej urodzin Olka mi się odmieni, bo wypadałoby zrobić coś pysznego. Zadanie mam niby proste, bo nie chce tortu na biszkopcie tylko taki na zimno, ale obawa czy trafię w jego gust jest jednak spora... Ale nie martwię się na zapas. Mam jeszcze dwa tygodnie na przemyślenia :) Póki co zapraszam Was na ucztę w orientalnym stylu, gdzie rządzi grillowany chlebek naan z marynowaną w sosie stir fry piersią kurczaka i pysznymi warzywami. Całości dopełnia lekko ostrawy indyjski sos raita. Koniecznie spróbujcie, szczególnie gdy jesteście miłośnikami azjatyckiej kuchni i przekąsek z grilla!
Składniki dla 4 osób
Chlebki naan:
200g mąki pszennej
120g jogurtu naturalnego
1 płaska łyżeczka soli
¹⁄₄ proszku do pieczenia
1 łyżeczka suszonej kolendry
2 łyżki oliwy z oliwek
Dodatkowo:
1 duża pierś z kurczaka lub dwie mniejsze (ok 500g)
1 saszetka sosu stir fry Blue Dragon (Hoisin & Garlic)
2 łyżki białego sezamu
1 papryka czerwona
1 papryka żółta
1 mała cukinia
Sos raita:
150g gęstego jogurtu naturalnego
1 duży ogórek
15 listków mięty
2 małe ząbki czosnku
szczypta pieprzu
szczypta mielonego kuminu
½ łyżeczki soli
Sposób przygotowania
Pierś nacinamy co ½cm, dość głęboko. Nacieramy gotowym sosem stir fry, posypujemy sezamem i odstawiamy na minimum 2 godziny. Grillujemy do miękkości, ale nie za długo by pierś pozostała soczysta. Kroimy na cienkie talarki.
Sos:
Ogórka obieramy i usuwamy duże pestki. Ścieramy na tarce lub drobno siekamy, pozostawiamy na sitku by nadmiar soku odciekł. Jogurt łączymy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posiekaną miętą, ogórkiem i przyprawami. Pozostawiamy na minimum godzinę w lodówce.
Ciasto:
Składniki na ciasto łączymy ze sobą, dzielimy na 8-10 kawałków i cienko wałkujemy (ok 3mm). Pieczemy na rozgrzanym grillu z każdej strony do zrumienienia.
Warzywa kroimy na małe kawałki i delikatnie polewamy oliwą i solimy. Grillujemy kilka minut.
Każdy placek smarujemy odrobiną sosu, układamy grillowane warzywa oraz mięso. Dekorujemy listkiem mięty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)
Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.