Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

wtorek, 20 lipca 2021

Pulpeciki w sosie pieczarkowym

Czasami nie potrzeba wiele, by z prostych składników wyczarować fajny obiad. Tak było i tym razem. Miały być standardowe mielone, ale  uznałam, że te mi się już przejadły. W kilka chwil zamieniłam mięso i pieczarki w pyszne, aromatyczne danie. Kto się skusi?


Składniki dla ok 6 osób:

700g mielonego mięsa z szynki
1 jajko
2 ząbki czosnku
2 łyżki bułki tartej
3 łyżki zimnej wody
sól, pieprz do smaku
3 łyżki oleju

Sos:
3 łyżki oleju
1 cebula
500g pieczarek
700ml wody
100g kwaśnej śmietany 18%
1 pełna łyżka mąki
50ml zimnej wody
posiekana natka pietruszki
1 łyżka bazylii
sól, pieprz

Sposób przygotowania:
Mięso łączymy z jajkiem, bułką tartą, przeciśniętym lub drobno posiekanym czosnkiem i zimną wodą. Doprawiamy do smaku solą (płaska łyżeczka) i pieprzem (ok ¹⁄₃ łyżeczki). Wyrabiamy dokładnie i formujemy małe pulpeciki (u mnie wyszło 22 sztuki). Na rozgrzaną patelnię wlewamy 3 łyżki oleju. Układamy pulpety obok siebie i krótko, ale na mocniejszym palniku opiekamy na złoty kolor z każdej strony. Ściągamy z palnika.
Na drugiej, głębokiej patelni rozgrzewamy 3 łyżki oleju. Dodajemy posiekaną cebulę oraz posiekany czosnek. Rumienimy, dodajemy pokrojone w pół talarki pieczarki. Doprawiamy odrobiną soli, pieprzu i bazylii. Gdy pieczarki zmiękną przekładamy do nich pulpety i zalewamy 500ml zimnej wody. Pozostałe 200ml wlewamy na patelnię, w której opiekały się pulpety i podgrzewamy, tak by pozostały tłuszcz się rozpuścił. Gdy się zagotuje zbieramy ze ścianek patelni pozostałości z pieczenia i przelewamy do mięsa i pieczarek. Gotujemy na małym ogniu przez 20 minut. W 50ml zimnej wody mieszamy mąkę i śmietanę. Gdy nie będzie już grudek, dolewamy wywaru z gotowania, mieszamy i przelewamy do całości. Mieszamy do lekkiego zgęstnienia. Posypujemy natką pietruszki. Podajemy z makaronem lub ziemniakami- wedle upodobań.

1 komentarz:

Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)

Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.