Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

środa, 24 listopada 2021

Ciasteczka z lentilkami

Ciasteczka, których nie sposób nie zauważyć, zwłaszcza przez najmłodszych członków rodziny. Są tak kolorowe, że oczy same się śmieją, a rączki sięgają po kolejne... i jeszcze jedno ;) Idealnie kruche, maślane i z delikatną nutą wanilii. Jeśli jeszcze nie macie pomysłu czym poczęstować Mikołaja, kiedy już przyjdzie z zamówionymi prezentami ;) to ciasteczka przygotowane wg przepisu Pani Ani Starmach z pewnością się sprawdzą!

Składniki na dwie blaszki:

150g masła
150g drobnego cukru
2 łyżeczki cukru wanilinowego lub ziarenka z laski wanilii
1 jajko
300g mąki tortowej
½ łyżeczki sody oczyszczonej
150g kolorowych drażetek (lentilek)

Sposób przygotowania:

Masło, cukier, cukier wanilinowy oraz jajko ucieramy na jasną masę. Dodajemy przesianą mąkę z sodą oczyszczoną. Mieszamy do połączenia. Odrywamy po kawałku ciasta, odrobinę większym od orzecha włoskiego, lekko spłaszczamy i układamy po kilka drażetek. Przygotowane ciasteczka wkładamy z blaszką do lodówki na ok 15 minut, a następnie od razu do nagrzanego do 180°C piekarnika na 15 minut. Gotowe ciasteczka przekładamy na kratkę do studzenia.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)

Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.