Nie jest to typowy blok czekoladowy jaki pamiętam z dzieciństwa, gdzie oprócz herbatników było mnóstwo bakali i kolorowych galaretek. Ten- przygotowany z mleka w proszku zawiera kawałki czekolady, a wierzch pokryłam słodyczami, które chłopaki dostają niemal na każdym kroku, a ja jako niedobra matka chowam, by zjedli ich jak najmniej 😅
1 opakowanie herbatników w czekoladzie (50g)
½ białej czekolady oreo
½ ciemnej czekolady oreo
1 małe opakowanie drażetek (lentilek)
kilka ciastek oreo
2x kinder country
W dwóch osobnych rondelkach z grubym dnem umieszczamy odmierzoną ilość masła, cukru i wody. Dodatkowo do jednego dodajemy kakao. Podgrzewamy, mieszając do całkowitego rozpuszczenia cukru. Ściągamy z palnika i lekko studzimy. Dodajemy przesiane mleko w proszku i dokładnie, najlepiej mikserem, łączymy do uzyskania jednolitej masy. Gdy masy nieco przestygną, dodajemy pokruszone herbatniki i kawałki czekolady. Przekładamy do foremki najpierw ciemną warstwę, następnie jasną. Na wierzchu układamy, lekko dociskając pozostałe słodycze. Schładzamy przed podaniem minimum kilka godzin.
Piękny i musi byc pyszny :)
OdpowiedzUsuń