Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

niedziela, 28 listopada 2021

Blok czekoladowy dwukolorowy

Nie jest to typowy blok czekoladowy jaki pamiętam z dzieciństwa, gdzie oprócz herbatników było mnóstwo bakali i kolorowych galaretek. Ten- przygotowany z mleka w proszku zawiera kawałki czekolady, a wierzch pokryłam słodyczami, które chłopaki dostają niemal na każdym kroku, a ja jako niedobra matka chowam, by zjedli ich jak najmniej 😅

Składniki na formę keksową (ok 8x26cm)

2x 125g masła
2x 60ml wody
2x 120g cukru
2x 200g mleka w proszku
2x 60g herbatników
20g kakao

Dodatkowo:

1 opakowanie herbatników w czekoladzie (50g)
½ białej czekolady oreo
½ ciemnej czekolady oreo
1 małe opakowanie drażetek (lentilek)
kilka ciastek oreo
2x kinder country

Sposób przygotowania:

W dwóch osobnych rondelkach z grubym dnem umieszczamy odmierzoną ilość masła, cukru i wody. Dodatkowo do jednego dodajemy kakao. Podgrzewamy, mieszając do całkowitego rozpuszczenia cukru. Ściągamy z palnika i lekko studzimy. Dodajemy przesiane mleko w proszku i dokładnie, najlepiej mikserem, łączymy do uzyskania jednolitej masy. Gdy masy nieco przestygną, dodajemy pokruszone herbatniki i kawałki czekolady. Przekładamy do foremki najpierw ciemną warstwę, następnie jasną. Na wierzchu układamy, lekko dociskając pozostałe słodycze. Schładzamy przed podaniem minimum kilka godzin.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)

Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.