Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

czwartek, 21 kwietnia 2016

Holenderski kebab z pieczarkami- Kapsalon

Już jakiś czas temu na stronie Przyślij Przepis spotkałam się z tym holenderskim przysmakiem. Długo zwlekałam z przygotowaniem, ale w końcu ciekawość smaku wzięła górę, a dodatkowo oczywiście zmotywował mnie fakt, że niedługo będzie trzeba przejść na lżejszą dietkę, więc... kiedy jak nie teraz?
Porcja bardzo syta i nawet Mężczyźnie ciężko zmieścić całość na raz, ale uwierzcie... da się :D


Składniki:

Na 5 dużych porcji:
8 bardzo dużych ziemniaków
2 duże piersi z kurczaka
30dkg pieczarek
2 cebule
30dkg sera żółtego
1/3 główki sałaty lodowej
1 ogórek świeży
kilkanaście pomidorków koktajlowych
2 łyżeczki przyprawy kebab-gyros
sól, pieprz do smaku
1/3 łyżeczki kurkumy
1/3 łyżeczki papryki ostrej

Sos I:
1 jogurt naturalny gęsty (mały kubeczek)
4 łyżki majonezu
3 ząbki czosnku
pieprz i sól do smaku

Sos II:
3 łyżki majonezu
6 łyżek ketchupu pikantnego
20 ml przegotowanej zimnej wody

Dodatkowo:
olej rzepakowy do smażenia frytek i kurczaka
5 aluminiowych foremek (1 foremka=1 porcja) lub naczynie do zapiekania o boku ok. 22cm


Sposób przygotowania:

1. Ziemniaki obieramy i kroimy na frytki. Smażymy na rumiano w rozgrzanym oleju. Delikatnie solimy i wykładamy na dno foremek. 
2. Piersi kurczaka myjemy, kroimy w kostkę i smażymy do miękkości na 2 łyżkach oleju wraz z przyprawą kebab, pieprzem, mieloną ostrą papryką i kurkumą. Mięso układamy na frytkach. Cebulę smażymy na łyżce oleju, dodajemy pieczarki pokrojone w talarki i delikatnie solimy. Opiekamy na rumiano i układamy na warstwie mięsa. Posypujemy startym żółtym serem i wkładamy do nagrzanego do 180st C piekarnika na 10 minut. 
3. Przygotowujemy sosy: I: łączymy jogurt z majonezem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, doprawiamy do smaku. II: łączymy majonez z ketchupem oraz przegotowaną wodą. Każdy kebab polewamy odrobiną sosu.
4. Wierzch fastfooda posypujemy sałatą lodową wymieszaną z ogórkiem pokrojonym w półplasterki i pokrojonymi na ćwiartki pomidorkami. Polewamy resztą sosów. Podajemy od razu- na ciepło.


44 komentarze:

  1. Ciekawe danie. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Pieczarkowy Tydzień 2016 :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Asia u mnie wczoraj był gyros z frytkami i sałatą :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pychotka.robilam juz nie raz.polecam

    OdpowiedzUsuń
  4. To nie holenderski przepis tylko turecki

    OdpowiedzUsuń
  5. Odpowiedzi
    1. oczywiscie i bez pieczarek , fryty miecho i salata

      pozdrawiam z Bredy

      Usuń
    2. https://www.thuisbezorgd.nl/shoarma-bestellen polecam przepczyta przetłumaczyć i poznać genezę/ historię tego dania - wymyślił je Turek fryzjer(kapsalon) stąd nazwa aby przypodobać się Holendrom dodano do mięsa jagnięcego (uwielbianego przez Holendrow
      ) Frytki i ser gouda!!!!! Szlak mnie trafia jak czytam "holenderski kapsalon" a Wikipedia powinna płacić kary za wiadomości które piszą (wejdźcie na Wikipedia.nl tam jest już inna informacja o kapsalon) ale ktory magister w pl osiągający tytuł po 2 latach płacenia za wiedzę napiszę coś rzetelnie - nie tylko gotowanie jest wazne wiedzą co gdzie kiedy i skąd jest rownie ważne - pozdrawiam z Holandii

      Usuń
    3. Nie jestem uczona, nawet nie znam obcego języka więc proszę wybaczyć 😉 magistra też nie mam, za naukę nie płaciłam 😉

      Usuń
  6. Tak turecki,kto to wymyslił ze Holenderskie !!!

    OdpowiedzUsuń
  7. Tak Turecki,potwierdzam nie kupisz tego nigdzie jak u Turków !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kapsalon został wymyślony w Holandii nawet w Wikipedii o tym piszą a że można go kupić u turków to raczej oczywiste kto prowadzi bary z kebabem wiadomo

      Usuń
    2. Tak zgadzam sie ze turecki no i oczywiscie bez pieczarek!5 lat mieszkałam w Holandii.Holendrzy wszystkie swoje fasfoody robia ze słodkimi sosami.

      Usuń
  8. Ja kspsalona jadłam w Holandii był pyszny

    OdpowiedzUsuń
  9. muszę zrobić bo smacznie wygląda

    OdpowiedzUsuń
  10. Robię od kilku lat. Przepis dostałam od koleżanki mieszkającej w Holandii. Mój mąż jest wielkim fanem kapsalonu, a i teściowa też lubi sobie pojeść ;). Potrawa jest naprawdę bardzo syta. Fajnie, ze wkroczyła na salony ( czyt. blogi ) :). Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  11. Pyszne,właśnie skonsumowaliśmy na obiad-polecam :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Witam ja zamiast pomidora dodaję ogórka konserwowego i paprykę konserwowa. Jest jeszcze lepszy

    OdpowiedzUsuń
  13. Przeciez z tych frytek zrobi sie miazga

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli podasz od razu po przygotowaniu to będzie wszystko ok, a jak zostawisz na kilka godzin no to wiadomo...

      Usuń
  14. Mieszkam w Holandii 10 lat i nigdy nie spotkalam sie z kapsalonem z pieczarkami choc moze to byc smaczny dodatek....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadza się, oryginalnie nie ma mowy o pieczarkach, ale ja je bardzo lubię w tego typu potrawach więc dodałam. Było pysznie 😍

      Usuń
    2. Potwierdzam. Od kilku lat zajadam sie w Holandii kapsalonem ale z pieczarkami sie jeszcze nie spotkalem. Co nie zmienia faktu ze jest PYCHA

      Usuń
  15. I co z sałata kiedy ja kłaść? No i kiedy pomidory?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wszystko pisze w opisie 😊 sałata, pomidory i ogórki idą na wierzch, co nawet widać na zdjęciach 😊 pozdrawiam poświąteczne

      Usuń
  16. Pysznie, muszę przygotować moim domowym mężczyznom :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  17. Odpowiedzi
    1. Dość spore bo ok 18-20cm na 8 i coś koło 5cm wysokie. Polecam użyć mniejszych jak ma się możliwość, bo ja takich nie dostałam nigdzie.

      Usuń
  18. wygląda obłędnie :) muszę zrobić i nazwę go na przekór wszystkim kłócącym się o nazwę: KAPSALON Z CZEKOLADOWEJ KUCHNI :D pozdrawiam Tesia

    OdpowiedzUsuń
  19. Mieszkam w Holandi prawie dziewięć lat a jeszcze o tej potrawie nie słyszałam. Z ciekawości zrobiłam dzisiaj na obiad i muszę przyznać że PYSZNE .Całej rodzinie bardzo smakowało i nawet dziewczynie mojego syna
    Która jest holenderką bardzo smakowało. Zrobilam tylko wszystko w jednym dużym naczyniu żaroodpornym. Napewno zrobię jeszcze nie raz

    OdpowiedzUsuń
  20. Mam pytanko, czy można zrobić w dużym naczyniu żaroodpornym, czy wtedy trzeba zwiększyć ilość składników?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tutaj jest 5 dużych porcji więc myślę że na duży garnek jest to wystarczająca ilość 😉

      Usuń
    2. lżejsza dietka? litości...frytki,majonez....

      Usuń
  21. Jadłam to wiele razy w Holandii i całkiem inaczej on wygląda

    OdpowiedzUsuń
  22. Do "Anonimowyniedziela, 4 lutego 2018 16:16:00 CET" Zamiast kłócić się o pochodzenie kapsalona, lepiej sięgnąć po słownik języka polskiego. Trafić może "szlag", a nie "szlak". To dwa różne słowa. Pomijam wartoś całej wypowiedzi - chaotyczna, bardzo długie zdania złożone, brak znaków przestankowych. I składnia... Ale czy to ważne? Nie krzywdźmy tureckiej kuchni, mniejsza o język polski. A danie bardzo smaczne. Z maleńkimi zmianami co do ilości przypraw - muszę brać pod uwagę gust domowników 😉

    OdpowiedzUsuń
  23. Milion kapsalonow zjadłem,z pieczarkami jeszcze nigdy nie widzialem😁

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jedyne co mogę w związku z tym zrobić, to pozazdrościć apetytu... 😜

      Usuń
  24. Oczywiście, że kapsalon wywodzi się z Holandii! Konkretnie został wymyślony w Rotterdamie, jest w grupie fast-foodów:-) Niedowiarkom polecam sprawdzić chociażby na Wikipedii:-) Swoją drogą przyrządzam często i uwielbiam, niestety nam w domach pozostaje kroić kurczaka w kostkę, serwowane w Holandii jest podpiekane i ścinane nożem w dość cienkie płatki co dodaje walorów estetycznych jak i smakowych. Polecam wypróbować, jest w czołówce moich ulubionych przysmaków;-) Mniammm...

    OdpowiedzUsuń
  25. W Holandii na wierzch kładą także surowe kawałki cebuli, często tej fioletowej, także dodają kukurydzę z puszki jak ktoś lubi, sos czosnkowy, ale żadnego majonezu! Jakiś ostry sos pasuje wspaniale, oczywiście jeśli jesteś fanką pikanterii.
    Oczywiście można modyfikować wedle swoich upodobań, ja czasami dodaję na wierzch kilka oliwek, bo lubię:-)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)

Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.