Wracam po rocznej przerwie, ale kto wie na jak długo...? Plany mam ambitne, byle tylko zapału nie zabrakło :) Od
Sylwestra na moim Ig możecie podpatrzeć przepis na fajną przekąskę. To
mleczne bułeczki z dodatkiem pasty z awokado, serka śmietankowego i
oleju lnianego, a do tego dodatki w postaci szynki parmeńskiej lub
łososia. Proste, smaczne i efektywnie wyglądające, bo sam kształt bułek
można fajnie uformować przy pomocy foremek. U mnie były to gwiazdki.
Składniki na ok 18-20 sztuk (w zależności od wielkości użytej foremki)
Bułki:
250ml mleka w temp. ok 38st C
20g świeżych drożdży
szczypta cukru
400g mąki pszennej
2 łyżki oleju rzepakowego
płaska łyżeczka soli (ok 5g)
1 małe jajko do posmarowania bułek
mak i biały sezam do posypania po wierzchu
Pasta z awokado:
1 dojrzałe awokado (150g)
1 serek kanapkowy naturalny (150g)
1 łyżka oleju lnianego
1 łyżeczka oleju z pestek dyni (doda bardziej zielonego koloru)
1 ząbek czosnku
sok z ½ cytryny
2 suszone pomidory
sól, biały pieprz do smaku
Dodatkowo:
dowolna sałata- u mnie roszponka ale sprawdzi się także rukola
plastry szynki dojrzewającej
plastry wędzonego łososia
pomidorki koktajlowe
Sposób przygotowania
Bułki:
Część mleka łączymy z drożdżami, szczyptą cukru i łyżką mąki. Mieszamy i odstawiamy na ok 15 minut- do momentu jak drożdże zaczną pracować.
Pozostałe mleko przelewamy do misy miksera, dodajemy olej, rozczyn, mąkę oraz sól. Mieszamy kilka minut, aż ciasto zacznie być gładkie i elastyczne. Odkładamy do wyrośnięcia na ok 45 minut. Na ten czas przykrywamy misę bawełnianą ściereczką.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę, wałkujemy na grubość ok 1 cm i wykrawamy dowolny kształt- u mnie gwiazdki. Smarujemy rozmieszanym jajkiem i obtaczamy sezamem wymieszanym z makiem. Część bułek pozostawiłam bez posypki- będzie łatwiej odróżnić te z szynką od tych z łososiem ;)
Bułki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, a gdy lekko podrosną wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200st C na ok 18-20 minut. Przyrumienione bułki studzimy, a następnie przekrawamy.
Pasta z awokado:
Miękkie awokado umieszczamy razem z serkiem oraz pozostałymi składnikami w rozdrabniaczu. Miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Jeśli potrzeba doprawiamy ponownie solą i pieprzem.
Składanie:
Obie połówki bułki smarujemy obficie pastą, na dolnej części układamy sałatę, plaster szynki dojrzewającej lub łososia (można także wykorzystać salami), pokrojone w plastry pomidorki koktajlowe i przykrywamy górną częścią.
pięknie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam :)
Usuń