Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

wtorek, 12 lutego 2019

Pierniczki jak alpejskie, w czekoladzie

Seryjnie już wrzucam dziś kolejny świąteczny, zaległy przepis na pyszne pierniczki niczym alpejskie! Ich zdecydowanym atutem jest to, że zanim dobrze się przestudzą, już możecie się nimi zajadać. Są tak miękkie, że rozpływają się w ustach. Nadziane domowymi powidłami lub netellą i oblane czekoladą znikły by błyskawicznie, gdybym nie trzymała nad nimi pieczy. 
Przepis jest ze zbiorów Anety- Kolorowy Przepisownik i publikuję go oczywiście za jej zgodą. 



Składniki na ok 30-40 sztuk (w zależności od rozmiaru foremki)

Ok 3 szklanki mąki
120g masła o zawartości tłuszczu nie mniej niż 82%
szklanki miodu
3 łyżki przyprawy do piernika
2 łyżki kakao
3 łyżki śmietany 18%
2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
4-5 łyżek cukru
1 białko
4 żółtka

Dodatkowo:
Gęste powidła śliwkowe
100g mlecznej czekolady
100g czekolady deserowej
Ok 80ml słodkiej 30% śmietanki

Sposób przygotowania:

Miód, przyprawę do piernika oraz przesiane kakao umieszczamy w rondelku z grubym dnem. Stawiamy na ogniu i często mieszając zagotowujemy. Zmniejszamy płomień na minimum, dodajemy masło i ponownie mieszając czekamy aż się rozpuści. Masy nie gotujemy, a gotową zestawiamy z ognia i studzimy.
W większej miseczce mieszamy śmietanę z sodą oczyszczoną, a białka ubijamy na sztywno, utrwalamy cukrem i łączymy z żółtkami.
Mąkę przesiewamy najlepiej do dużej miski, dodajemy masę jajeczną, masę piernikową i śmietanę. Zagniatamy jednolite, choć lekko klejące się ciasto. Owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na min. 12h.

Schłodzone ciasto dzielimy na 2-3 części i wałkujemy na grubość ok 3mm. Na połowie ciasta zaznaczamy delikatnie foremką kontury pierniczków, a na środku układamy po odrobinie powideł śliwkowych. Przykrywamy drugą stroną ciasta, dociskamy dokładnie wokół każdej wybulonej powidłami części i wykrawamy foremką pierniczki. Ostrożnie przenosimy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180⁰C na ok 8-10 minut. Gotowe pierniczki studzimy, a następnie dekorujemy polewą. Jej przygotowanie jest banalnie proste!

Śmietankę podgrzewamy, ale nie gotujemy. Zestawiamy z ognia, wrzucamy posiekane drobno kostki czekolady i pozostawiamy pod przykryciem kilka minut. Po tym czasie wystarczy zamieszać czekoladę i dekorować.



7 komentarzy:

  1. cudne, mam bardzo podobny przepis od teściowej ale muszę go dopracować po swojemu ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jedne z najpopularniejszych ciastek. Dla większości osób są to najlepsze ciastka jakie można spróbować i nie wyobrażają sobie tego, żeby mogło ich zabraknąć w domu. Nie się zresztą co dziwić, bo są rzeczywiście smaczne.

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy do przepisu idzie tylko piana z 1 bialka?

    OdpowiedzUsuń
  4. Miałam problem ze składaniem ciasta na pół (strasznie się rwało) od czego to może zależeć? Podczas pieczenia pięknie wyrosły natomiast później ich środek upadł. W smaku są przepyszne jednak chciałabym wiedzieć co poprawić żeby były takie piękne jak twoje :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Przy składaniu znaczenie mogła mieć mąka. Każda ma swoje właściwości i nieraz dodanie jednakowej ilości mąki jak w przepisie skutkuje tym że ciasto jest albo za twarde albo za wolne. Jak za twarde to będzie się rwało, nie będzie takie plastyczne. Trzeba było podzielić na małe kawałki i wałkować przez arkusze folii spożywczej 😉 Co do opadania- czy nadzienie zostało w środku? Trzeba użyć naprawdę gęstych powodem, których ciasto nie wchłonie. No i oczywiście patrzeć żeby były dobrze sklejone bo wtedy nie wycieków. Tylko taki powód przychodzi mi do głowy 🤷‍♀️ Cieszę się ze napisałaś i podzieliłaś się swoją opinią. Mam nadzieję, że będą kolejne próby i wyjdzie tak jak ma być!

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)

Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.