Przepis jest ze zbiorów Anety- Kolorowy Przepisownik i publikuję go oczywiście za jej zgodą.
Składniki
na ok 30-40 sztuk (w zależności od rozmiaru foremki)
120g masła o zawartości tłuszczu nie mniej niż 82%
⅔ szklanki miodu
3 łyżki przyprawy do piernika
2 łyżki kakao
3 łyżki śmietany 18%
2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
4-5 łyżek cukru
1 białko
4 żółtka
Dodatkowo:
Gęste powidła śliwkowe
100g mlecznej czekolady
100g czekolady deserowej
Ok 80ml słodkiej 30% śmietanki
Sposób przygotowania:
Miód, przyprawę do piernika oraz przesiane kakao
umieszczamy w rondelku z grubym dnem. Stawiamy na ogniu i często mieszając
zagotowujemy. Zmniejszamy płomień na minimum, dodajemy masło i ponownie
mieszając czekamy aż się rozpuści. Masy nie gotujemy, a gotową zestawiamy z
ognia i studzimy.
W większej miseczce mieszamy śmietanę z sodą
oczyszczoną, a białka ubijamy na sztywno, utrwalamy cukrem i łączymy z
żółtkami.
Mąkę przesiewamy najlepiej do dużej miski, dodajemy
masę jajeczną, masę piernikową i śmietanę. Zagniatamy jednolite, choć lekko
klejące się ciasto. Owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na min. 12h.
Schłodzone ciasto dzielimy na 2-3
części i wałkujemy na grubość ok 3mm. Na połowie ciasta zaznaczamy delikatnie
foremką kontury pierniczków, a na środku układamy po odrobinie powideł
śliwkowych. Przykrywamy drugą stroną ciasta, dociskamy dokładnie wokół każdej
wybulonej powidłami części i wykrawamy foremką pierniczki. Ostrożnie przenosimy
na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego
do 180⁰C na ok 8-10 minut. Gotowe pierniczki studzimy, a następnie dekorujemy
polewą. Jej przygotowanie jest banalnie proste!
cudne, mam bardzo podobny przepis od teściowej ale muszę go dopracować po swojemu ;)
OdpowiedzUsuńJedne z najpopularniejszych ciastek. Dla większości osób są to najlepsze ciastka jakie można spróbować i nie wyobrażają sobie tego, żeby mogło ich zabraknąć w domu. Nie się zresztą co dziwić, bo są rzeczywiście smaczne.
OdpowiedzUsuńCzy do przepisu idzie tylko piana z 1 bialka?
OdpowiedzUsuńTak, tylko jedno białko 😉
UsuńMiałam problem ze składaniem ciasta na pół (strasznie się rwało) od czego to może zależeć? Podczas pieczenia pięknie wyrosły natomiast później ich środek upadł. W smaku są przepyszne jednak chciałabym wiedzieć co poprawić żeby były takie piękne jak twoje :-)
OdpowiedzUsuńPrzy składaniu znaczenie mogła mieć mąka. Każda ma swoje właściwości i nieraz dodanie jednakowej ilości mąki jak w przepisie skutkuje tym że ciasto jest albo za twarde albo za wolne. Jak za twarde to będzie się rwało, nie będzie takie plastyczne. Trzeba było podzielić na małe kawałki i wałkować przez arkusze folii spożywczej 😉 Co do opadania- czy nadzienie zostało w środku? Trzeba użyć naprawdę gęstych powodem, których ciasto nie wchłonie. No i oczywiście patrzeć żeby były dobrze sklejone bo wtedy nie wycieków. Tylko taki powód przychodzi mi do głowy 🤷♀️ Cieszę się ze napisałaś i podzieliłaś się swoją opinią. Mam nadzieję, że będą kolejne próby i wyjdzie tak jak ma być!
OdpowiedzUsuńPowideł*
Usuń