Składniki
na ok 10 dużych słoików:
4 kg
większych ogórków
2 cebule białe
2 cebule czerwone
2 kg
cukinii
500g
marchewki
3
czerwone papryki
Zalewa:
2
szklanki (400g) oleju Kujawski 3 ziarna lub rzepakowego
1½
szklanki octu (300g)
4 duże łyżki
soli do przetworów (160g)
2
szklanki cukru (400g)
Sposób
przygotowania:
Ogórki i
cukinię dokładnie myjemy i szatkujemy w plastry razem ze skórką. Marchewkę
obieramy i razem z papryką ścieramy na tarce z dużymi oczkami. Cebule siekamy w
piórka. Wszystkie składniki umieszczamy w dużej misce i zalewamy gorącą zalewą.
Przykrywamy i pozostawiamy na 12 godzin. W międzyczasie mieszamy kilka razy. Po
tym czasie przekładamy do czystych i suchych słoików. Zakręcamy i pasteryzujemy
w garnku wyłożonym ścierką, z wodą sięgającą do ²⁄₃ wysokości słoika przez ok
10 minut od momentu zagotowania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)
Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.