Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

czwartek, 5 grudnia 2019

Kruche ciasteczka pomarańczowe

Jutro Mikołajki! Macie coś słodkiego  przygotowane dla tego Szanownego Pana? U mnie pojawiły się kolorowe ciasteczka, zrobione przy dużym udziale najmłodszych domowników. O ile ostatnio pracowali razem nad wycinaniem, tak dziś, jako że Oluś był w przedszkolu- stery przejął Adaś. Mama smarowała czekoladą ciasteczka, a on dekorował posypką. Podobnie było ze składaniem- ja nałożyłam krem, a on składał, równał, dociskał... Całkiem sprawnie mu to nawet szło, choć bez wpadek się nie obyło i tak np. docisnął że cały krem bokiem i górą wyszedł, ale nie z takich opresji się przecież wychodziło.
Ciasteczka są, więc to już połowa sukcesu. Oby tylko Święty nie zjadł w nocy wszystkich i zostawił trochę dla swoich pomocników, którzy jak znam życie też nas odwiedzą:) Pochwalcie się w komentarzu czy Wy też pieczecie takie świąteczne ciasteczka na przyjście Mikołaja? Jeśli tak to jakie? U nas co roku jest coś innego, ale chyba mu smakują te nasze wypieki, bo zawsze tylko okruszki zostają na talerzyku...




Składniki na ok 35-40 sztuk (w zależności od wielkości użytych foremek)

1/2 kg mąki tortowej 
250g masła 
1 niepełna szklanka cukru pudru 
Skórka otarta z jednej pomarańczy 
2 żółtka 
1 małe jajko 
Szczypta soli 
1 łyżeczka proszku do pieczenia 

Nadzienie: 
Sok wyciśnięty z 3 pomarańczy 
1 galaretka pomarańczowa 
1 budyń śmietankowy 
1 łyżka cukru 
100ml zimnej wody 

Dodatkowo: 
1 tabliczka dobrej białej czekolady 
Kolorowa posypka 

Sposób przygotowania ciasta:

Składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową, z wyjątkiem masła. Mąkę przesiewany, dodajemy posiekane drobno masło i cukier puder. Siekamy, dodając jednocześnie pozostałe składniki: jajko, żółtka, proszek do pieczenia oraz skórkę startą z wyparzonej, dobrze umytej pomarańczy. Ciasto zagniatamy dość szybko i formujemy w kulę. Zawijamy w woreczek u schładzany w lodówce przez dwie godziny. Po tym czasie dzielimy na 3 części, by było nam lepiej rozwałkować i wałkujemy do uzyskania placka o grubości ok 4mm. Wycinamy foremka kształty które chcemy uzyskać pamiętając o tym by zrobić jednakową ilość ciastek "pełnych" i tych z "dziurką", które będziemy dekorować. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 na 20 minut (do zrumienienia- warto sprawdzić wcześniej, bo każdy piekarnik, pomimo ustawienia tej samej temperatury różnie może piec). Studzimy. 

Nadzienie: 

Sok pomarańczowy gotujemy z cukrem. W wodzie mieszamy proszek budyniowy, który następnie wlewamy na zagotowany sok. Gotujemy budyń, odstawiamy i wsypujemy galaretkę pomarańczową. Mieszamy do połączenia i odstawiamy do przestudzenia (sprawdzamy co jakiś czas temp. by krem całkowicie nie zastygł, ale też by nie był za gorący bo ciastka nam za bardzo zmiękną). W tym czasie w kąpieli wodnej rozpuszczamy białą czekoladę. Smarujemy nią wszystkie ciastka z dziurką, a następnie posypujemy je obficie kolorową posypką. Przestudzony krem wyciskamy szprycą na pełne ciastko i przykrywamy udekorowaną "górą". Pozostawiamy w zimnie do całkowitego stężenia.



 Przepis na ciasteczka bierze udział w akcji kulinarnej 
na portalu Durszlak: Ambition- Święta z dbałością.
 Do stylizacji zdjęć użyłam półmiska marki Ambition :)


Święta z dbałością


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)

Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.