Pomysł na takie podanie sałatki wpadł mi do głowy już dawno temu. Wykorzystałam jednak fakt, że zbliżały się święta, a z gotowania barszczu pozostały mi warzywa. Tak powstała sałatka jarzynowa, zabarwiona burakiem. Podana w kształcie choinek przyciąga wzrok, ale zapewniam Was, że równie fantastycznie smakuje 😊
Ciasto:
ok 220g mąki tortowej
100g masła
1 małe żółtko
½ łyżeczki soli
Sałatka:
2 duże marchewki z wywaru na barszcz
2 pietruszki z wywaru na barszcz
1 mały kawałek selera z wywaru na barszcz
2 buraki z wywaru na barszcz
3 jajka na twardo
1 jabłko
2 ogórki kiszone
1 cebula
ok 6-8 łyżek majonezu
sól, pieprz do smaku
Szczypiorek do dekoracji
Sposób przygotowania
Ciasto:
Mąkę siekamy z masłem i solą, dodajemy żółtko i zagniatamy ciasto. Foremki dokładnie wylepiamy ciastem i wstawiamy na 30 minut do lodówki. Schłodzone pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200st C przez ok 15 minut. Z resztek ciasta wycinamy małe gwiazdki i pieczemy na złoty kolor.
Warzywa z wywaru: marchewkę, pietruszkę, selera oraz buraki kroimy w drobną kostkę. Dodajemy pokrojone w kostkę jajka, jabłko oraz ogórki. Cebulę obieramy i drobniutko siekamy, dodajemy do pozostałych warzyw. Mieszamy z majonezem i doprawiamy do smaku. Sałatkę nakładamy do tartaletek formując na kształt choinek. Ozdabiamy kruchymi gwiazdkami i posiekanym szczypiorkiem.
Nie wpadłabym na pomysł, aby tak podać sałatkę :)
OdpowiedzUsuń