Zapraszam Was dziś na pyszne, słodko-kwasne ciasto z borówką amerykańską,
którą zamiast partiami pomrozić sobie na zimę, ja władowałam do placka.
Stwierdziłam, że może jeszcze gdzieś mi się uda kupić i schować do zamrażarki,
a póki co cieszymy się swoimi i jemy, jemy, jemy... Wyjątkowo jej dużo! Tfu,
tfu... żeby nie zapeszyć :D
W tym cieście jest jej aż kg, ale spokojnie możecie zmniejszyć do 750g,
będzie co najwyżej ciut niższe ;)
Składniki na
kwadratową blaszkę o boku 24cm
300g mąki
pszennej
100g mąki
ziemniaczanej
1 cukier
wanilinowy mały
1 płaska
łyżeczka proszku do pieczenia
2 żółtka
1 pełna
łyżka śmietany 36%
100g cukru
pudru
140g zimnego
masła
Ponadto:
1 kg borówki
amerykańskiej
50g cukru
kryształu
1 kisiel
„Słodka chwila” o smaku owoców leśnych
2 małe łyżki
mąki ziemniaczanej
Sposób
przygotowania:
Wszystkie
składniki na ciasto siekamy i zagniatamy. Możemy to zrobić także przy pomocy
robota planetarnego. Dzielimy na dwie części, przy czym pierwsza powinna być
nieco większa od drugiej. Większą część rozkładamy na blaszkę wyłożoną papierem
do pieczenia. Nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki. W tym czasie
nagrzewamy piekarnik do 200ºC (góra-dół). Pieczemy schłodzony spód przez 10
minut. Wyciągamy, a temperaturę zmniejszamy do 180ºC.
Umyte i osuszone owoce łączymy z mąką ziemniaczaną,
cukrem oraz proszkiem kisielowym. Wykładamy na podpieczony spód, wyrównujemy.
Przykrywamy pozostałą częścią rozwałkowanego ciasta. Wstawiamy do piekarnika na
ok 40 minut. Całkowicie przestudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.
czy wisnie będą dobre zamiast borówek?
OdpowiedzUsuńTak, mogą być 😉
Usuń500 g cukru????? To chyba pomyłka !!
OdpowiedzUsuńOczywiście! Wdarła się literówka 🙈 Ma być 50g cukru, przepraszam!
OdpowiedzUsuńWygląda ślicznie - jak wygląda kwestia diety? Czy można to przekuć w dietetyczne jedzenie?
OdpowiedzUsuńDziękuję, jednak w kwestii diety nie pomogę Ciasto ma w sobie sporo kalorii, a zmieniając cokolwiek zmieni się też smak
OdpowiedzUsuńA dlaczego nie ma w przepisie napisane, że borówki przed wymieszaniem z mąką, kisielem i cukrem trzeba pognieść????
OdpowiedzUsuńHmm... Może dlatego, że ja ich nie gniotłam? Zresztą pi co miałabym to robić?
OdpowiedzUsuńDo ciasta ubijam pianę z białek i cukru,którą wykładam na borówki przed posypką.Wychodzi obłędnie i dobrze się komponuje z ciastem
OdpowiedzUsuńWitam czy mogę użyć mrożonych borowek ? za odpowiedź dziękuję bardzo
OdpowiedzUsuńTak można :)
OdpowiedzUsuńNajlepsze ciasto kruche jakie ostatnio robiłam. Zapisze je w swoim zeszycie ulubionych ciast
OdpowiedzUsuńNajlepsze kruche jakie robiłam. Wszyscy byli zachwyceni ciastem. Będę próbować innych Twoich przepisów
OdpowiedzUsuńCiasto pychota. Następne spróbuje z wiśniami
OdpowiedzUsuńCo można użyć zamiast kisla
OdpowiedzUsuńDać po prostu więcej mąki ziemniaczanej:)
OdpowiedzUsuńAle słodko. Pysznie. :)
OdpowiedzUsuń