Składniki na blaszkę 24x36cm
50g masła
1 szklanka mąki pszennej
2 żółtka
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki kwaśnej śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Sernik:
1 kg sera
5 jajek
2 budynie śmietankowe
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (530g)
Polewa:
100g masła
50g kakao
120g cukru pudru
4 łyżki mleka
Wiórki kokosowe
Sposób przygotowania
Spód:
Wszystkie składniki szybko połączyć,
zagnieść ciasto i przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Podziurkować widelcem i wstawić do lodówki na 20 minut. Po tym czasie wstawić
do nagrzanego do 180⁰C piekarnika na 25 minut.
Sernik:
Żółtka, budynie, ser oraz mleko skondensowane
miksujemy tylko do połączenia. Białka ubijamy ze szczyptą soli, a następnie
gotową pianę dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy. Przekładamy na
podpieczony spód i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170⁰C na 30 minut, po
czym skręcamy piekarnik do 140⁰C i pozostawiamy w nim sernik kolejne 30minut.
Studzimy w uchylonym piekarniku do całkowitego wystudzenia.
Polewa:
Masło topimy w rondelku
(uważamy by nie spalić!), dodajemy kakao, przesiany cukier puder i kakao.
Mieszamy ale nie gotujemy. Wylewamy na upieczony i wystudzony sernik,
wyrównujemy i posypujemy wiórkami kokosowymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)
Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.