Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

piątek, 8 listopada 2019

Sernik z mlekiem skondensowanym

Jesień w tym roku jakoś wyjątkowo mnie zdemotywowała. To chyba przez tą ładną pogodę, bo szkoda czasu na siedzenie w kuchni, zdjęcia :) Mam za to w zanadrzu kilka zaległych zdjęć, do których tylko muszę dopisać przepisy. Ten sernik jest właśnie jednym z nich ;) W kolejce czeka też między innymi sierpniowy tort z urodzin Olka i kilka innych słodkości ;)



Składniki na blaszkę 24x36cm

Spód:
50g masła
1 szklanka mąki pszennej
2 żółtka
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki kwaśnej śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Sernik:
1 kg sera
5 jajek
2 budynie śmietankowe
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (530g)

Polewa:
100g masła
50g kakao
120g cukru pudru
4 łyżki mleka
Wiórki kokosowe

Sposób przygotowania

Spód:
Wszystkie składniki szybko połączyć, zagnieść ciasto i przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Podziurkować widelcem i wstawić do lodówki na 20 minut. Po tym czasie wstawić do nagrzanego do 180⁰C piekarnika na 25 minut.

Sernik:
Żółtka, budynie, ser oraz mleko skondensowane miksujemy tylko do połączenia. Białka ubijamy ze szczyptą soli, a następnie gotową pianę dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy. Przekładamy na podpieczony spód i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170⁰C na 30 minut, po czym skręcamy piekarnik do 140⁰C i pozostawiamy w nim sernik kolejne 30minut. Studzimy w uchylonym piekarniku do całkowitego wystudzenia.

Polewa:
Masło topimy w rondelku (uważamy by nie spalić!), dodajemy kakao, przesiany cukier puder i kakao. Mieszamy ale nie gotujemy. Wylewamy na upieczony i wystudzony sernik, wyrównujemy i posypujemy wiórkami kokosowymi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)

Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.