Zdecydowanie polecam!
Składniki na 3 placki pomarańczowe (blaszka o wymiarach 24x36):
1½ szklanki cukru
300g orzechów włoskich
3 łyżka kakao
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
15 łyżek drobnej bułki tartej
3 pomarańcze
Krem:
5 jajek
1 szklanka cukru pudru
1 czekolada gorzka
1 czekolada mleczna
2 kostki masła
1 kieliszek spirytusu
Polewa:
100ml śmietanki 30%
2 tabliczki czekolady deserowej
Wiórki kokosowe i orzechowe
Sposób przygotowania biszkoptów:
Pomarańcze wyparzamy i dobrze myjemy. Gotujemy przez 10 minut, najlepiej
poprzedniego dnia. Odcedzamy i zalewamy zimną wodą. Nazajutrz wyciągamy z wody,
osuszamy ręcznikiem papierowym i mielimy z orzechami. Najlepiej zrobić to do
trzech miseczek osobno- czyli jedna pomarańcza i 100g orzechów do jednej
miseczki i tak samo rozdzielić pozostałe. Rozdzielamy na trzy części także
pozostałe składniki na biszkopty (po 5 jajek, ½ szklanki cukru, 1 łyżka kakao,
1 łyżeczka proszku do pieczenia, 5 łyżek bułki tartej)
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli. Dodajemy cukier,
żółtka, a następnie masę pomarańczowo orzechową, proszek do pieczenia, kakao i
bułkę tartą. Delikatnie mieszamy i przekładamy do wyłożonej papierem do
pieczenia blaszki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180⁰C na ok 40 minut.
Tak samo postępujemy z pozostałymi składnikami i pieczemy jeszcze dwa
placki.
Krem:
Jajka ubijamy w kąpieli wodnej, dodajemy cukier puder, a następnie
rozdrobnione czekolady. Ubijamy do ich całkowitego rozpuszczenia, uważając by
nie zważyć i nie zagotować masy. Następnie studzimy w zimnej kąpieli. Ucieramy
dwie kostki masła, a następnie stopniowo dodajemy masę jajeczną. Na końcu
„hartujemy” kieliszkiem spirytusu. Przekładamy biszkopty kremem.
Polewa:
Śmietankę podgrzewamy,
dodajemy rozdrobnione czekolady i pozostawiamy pod przykryciem na kilka minut.
Następnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji i polewamy ciasto,
rozprowadzając równomiernie polewę po całości. Posypujemy wiórkami kokosowymi i
orzechowymi.
Witam, czy pomarańcze gotujemy całe? Czy obrane ?
OdpowiedzUsuńTak, pomarańcze gotujemy i mielimy w całości- ze skórką ;)
OdpowiedzUsuńCzy można upiec ciasto w całości i przekroić nac3 części, czy trzeba osobno piec
OdpowiedzUsuńCiasto jest ciężkie, pieczenie w całości może spowodować że będzie zakalcowate. Polecam jednak poświęcić więcej czasu i przygotować osobno ☺
Usuń