Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

niedziela, 17 listopada 2019

Chmurka truskawkowo-kokosowa

Ostatnie wypieki zmotywowały mnie na tyle do działania, że postanowiłam popełnić ciasto całkiem podobne do malinowej chmurki, ale z truskawkami i kremem kokosowym. Nadal pozostaje lekkie, smaczne i zdecydowanie kusi wyglądem. Pracy z nim tyle samo co przy malinowej, ale tak jak już kiedyś wspominałam- przy dobrej organizacji nie ma najmniejszego problemu z jego przygotowaniem. Trzymajcie się tylko tego, by najpierw zagnieść i upiec kruche, później bezę i pozostawić ją koniecznie w uchylonym piekarniku na kilka godzin. Użyjcie też drobnego cukru do jej przygotowania. Rozpuszczony w białkach cukier to połowa sukcesu, druga to odpowiednia temperatura i adekwatny do niej czas suszenia. 
Dokończenie ciasta, czyli galaretkę i krem pozostawcie na drugi dzień. Wystarczy że wygospodarujecie jakieś 40 minut i będziecie mieć naprawdę fajne ciacho do kawy!




Składniki na blaszkę 24x36cm

Ciasto:
4 żółtka w temp. pokojowej
125g masła 82% (z lodówki)
4 łyżki przesianego cukru pudru
1 łaska łyżeczka proszku do pieczenia
1¼ szklanki przesianej mąki pszennej tortowej

Galaretka:
1 litr gorącej wody
4 galaretki truskawkowe
800g mrożonych malin (nie rozmrażamy wcześniej)

Krem:
550ml słodkiej śmietany 30% lub 36%
250g serka mascarpone
3 łyżki cukru pudru
1 roztopiona w kąpieli wodnej biała czekolada
70g kokosu

Beza:
4 białka w temperaturze pokojowej
1 szklanka drobnego cukru do wypieków
2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
Szczypta soli
Ok 6 łyżek płatków migdałów

Sposób przygotowania

Ciasto:
Wszystkie składniki zagnieść i dość szybko zagnieść kruche ciasto. Rozwałkować na wielkość blaszki pomiędzy dwoma arkuszami folii spożywczej delikatnie podsypując mąką, lub wykleić ciastem blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Jest szybciej- ale po upieczeniu ciasto ma nierówny kształt, nie jest płaskie. Nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki na 30 minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 190⁰C (góra-dół). Wstawiamy blaszkę do rozgrzanego pieca i pieczemy 25-30 minut, do zrumienienia. Wyciągamy i studzimy. Przy odrywaniu papieru uważamy, by ciasta nie połamać bo jest bardzo kruche.

Beza:
Białka (w temperaturze pokojowej) przekładamy do misy miksera. Miksujemy na średnich obrotach, a gdy się spienią dodajemy szczyptę soli. Do ubitych białek dodajemy stopniowo cukier cały czas miksując. Na koniec dodajemy przesianą mąkę ziemniaczaną. Na papierze do pieczenia odrysowujemy wielkość blaszki i nakładamy bezę na środek rozprowadzając ją na boki, ale zachowując margines 1,5-2cm od odrysowanych linii (beza urośnie i będzie idealnie pasować na wierzch ciasta). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 130⁰C i pieczemy na funkcji termoobieg przez 70 minut. Następnie wyłączamy piekarnik i pozostawiamy bezę do rana w uchylonym. Wysuszoną bezę ostrożnie i delikatnie odklejamy od papieru do pieczenia tuż przed nałożeniem na ciasto.

Galaretka:
W gorącej wodzie rozpuszczamy galaretki, i dodajemy mrożone, pokrojone na mniejsze kawałki truskawki. Mieszamy dokładnie i jak tylko zacznie gęstnieć (u mnie było to bardzo szybko)- wylewamy na pieczony kruchy spód. Wstawiamy do lodówki i przygotowujemy krem.

Krem:
Śmietankę ubijamy, dodajemy serek mascarpone oraz cukier puder. Powoli dolewamy przestudzoną białą czekoladę oraz wiórki kokosowe. Wykładamy na zastygniętą galaretkę truskawkową. Przykrywamy bezą i ponownie całość wstawiamy do lodówki na minimum kilka godzin.


4 komentarze:

  1. Jakie piękne ciasto! Nigdy nie robiłam, ale wygląda oszałamiająco.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To kolejna lekcja wersja "Malinowej chmurkę", która pojawiła się ostatnio na blogu. Obie wersje są pyszne i zdecydowanie polecam♥️

      Usuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)

Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.