Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

wtorek, 12 listopada 2019

Orzechowiec z nutą piernika i rogalikami

Mamy niespełna połowę listopada, a na blogu już wyszukujecie świątecznych ciast i przeglądacie wigilijne propozycje. Mam wrażenie, że z roku na rok wszystko jakoś się szybciej dzieje, ale może to tylko moje odczucie. W każdym razie, mam dla Was ciasto, które tak naprawdę "świąteczne" wyszło w trakcie przygotowywania, kiedy do biszkoptu postanowiłam dodać odrobinę przyprawy do piernika, a później posmarować jedną część powidłami, które zrobiłam jeszcze zeszłego roku z nadmiaru śliwek. Do końca nie byłam pewna tego, czy ciasto będzie spójne i na tyle dobre, by dzielić się z Wami przepisem, ale po konsumpcji wiem, że śmiało mogę Wam je polecić i to nie tylko przy okazji świąt, ale także na co dzień. Doskonale prezentuje się na zastawie marki Ambition, w tym wypadku talerzach z kolekcji Palette.
Jeśli zaś lubicie eksperymentować w kuchni, możecie pokusić się o swoją wersję ciasta, np bez przyprawy korzennej jeśli nie lubicie lub z waniliowym kremem budyniowym.
Do przygotowania kremu śmietanowego możecie także pominąć śmietanfix, ale wtedy użyjcie śmietanki 36%, by mieć pewność, że masa będzie odpowiednio twarda.


Składniki na blaszkę 22x32 cm

Biszkopt:
7 jajek
1½ szklanki cukru
2 szklanki mąki
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka przyprawy do piernika (użyłam domowej)
1 łyżka kakao
¾ szklanki oleju rzepakowego
1½ szklanki mielonych orzechów włoskich
Garść posiekanych orzechów włoskich do posypania wierzchu biszkoptu

Krem:
300ml słodkiej śmietany 30%
3 łyżki cukru pudru
250g serka mascarpone
1 śmietanfix

Dodatkowo:
1 mały słoiczek powideł śliwkowych
2 opakowania rogalików mini 7days
Czekolada mleczna by polać wierzch
100ml słodkiej śmietanki

Sposób przygotowania

Biszkopt:
Jajka ucieramy z cukrem do białości. Składniki sypkie przesiewamy i stopniowo dodajemy do masy jajecznej cały czas miksując. Wlewamy cienkim strumieniem olej, a na końcu dodajemy zmielone orzechy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy ciasto. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180⁰C na 45 minut. Studzimy w uchylonym piekarniku przez 10 minut, po czym wyciągamy. Całkowicie wystudzony dzielimy na dwie części.

Krem:
Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, mascarpone i śmietan fixem na gęstą masę.

Przełożenie:
Pierwszy biszkopt smarujemy powidłami i układamy rogaliki. Przykrywamy kremem śmietankowym, a następnie drugim biszkoptem. Śmietankę podgrzewamy, do gorącej wrzucamy posiekaną czekoladę. Pozostawiamy na 2 minuty pod przykryciem, po czym mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji i polewamy ciasto.
Przekrojone biszkopty można również delikatnie naponczować, np. kawą espresso lub sokiem pomarańczowym.


Święta z dbałością

2 komentarze:

  1. Hmmm...czy nie bedzie za suche z tymi rogalikami??Pozdrawiam serdecznie😊😊😊

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dla mnie było ok, bo rogaliki mięciutkie, możesz jednak naponczować biszkopty i zrobić wiwcrw kremu, tak by było go trochę na powidłach i od góry 😉

      Usuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)

Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.