Nawet nie wiecie, jak bardzo brakuje mi swojego ogródkowego szpinaku. Ten co wysiałam już dawno się skończył i teraz chcąc coś zrobić muszę korzystać z mrożonego. Na całe szczęście do przygotowania tych pankejków można użyć każdego, byleby wcześniej porządnie rozdrobnić!
Składniki na ok 12 sztuk:
250ml kefiru
2 garści świeżego szpinaku
1 jajko
2 łyżki oleju
2 łyżki cukru
1½ łyżeczki proszku do pieczenia
Szczypta soli
ok. 1 szklanka mąki pszennej (ciasto nie
może być rzadkie, ale i nie za gęste)
Sposób przygotowania:
Kefir, olej, szpinak i
żółtko miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodajemy mąkę przesianą
z proszkiem do pieczenia. Białko ubijamy ze szczyptą soli, do sztywnej piany
dodajemy cukier. Delikatnie szpatułką łączymy z masą szpinakową. Pankejki
smażymy z obu stron na rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu, ewentualnie
lekko posmarowanej olejem. Podajemy na ciepło z miodem, syropami lub owocami.
Możemy także oprószyć cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)
Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.