Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

sobota, 25 lipca 2020

Szpinakowe pankejki

Nawet nie wiecie, jak bardzo brakuje mi swojego ogródkowego szpinaku. Ten co wysiałam już dawno się skończył i teraz chcąc coś zrobić muszę korzystać z mrożonego. Na całe szczęście do przygotowania tych pankejków można użyć każdego, byleby wcześniej porządnie rozdrobnić!



Składniki na ok 12 sztuk:

250ml kefiru
2 garści świeżego szpinaku
1 jajko
2 łyżki oleju
2 łyżki cukru
1½ łyżeczki proszku do pieczenia
Szczypta soli
ok. 1 szklanka mąki pszennej (ciasto nie może być rzadkie, ale i nie za gęste)

Sposób przygotowania:

Kefir, olej, szpinak i żółtko miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Białko ubijamy ze szczyptą soli, do sztywnej piany dodajemy cukier. Delikatnie szpatułką łączymy z masą szpinakową. Pankejki smażymy z obu stron na rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu, ewentualnie lekko posmarowanej olejem. Podajemy na ciepło z miodem, syropami lub owocami. Możemy także oprószyć cukrem pudrem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)

Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.