Co robicie, gdy w czeluściach lodówki znajdziecie przeterminowaną rzecz? Ja najpierw sprawdzam ile jest po terminie i w zależności od tego co to jest- otwieram i sprawdzam nie tylko wygląd, ale i smak. Jeśli nie wyczuwam nic niepokojącego, to oczywiście wykorzystuję ;) Tak było ostatnio z kostką sera, który był 3 dni po terminie. Dużo- nie dużo, ale jednak. Na szczęście kompletnie nic mu się nie działo, więc postanowiłam przygotować z niego kluski, które wykorzystałam do zupy pomidorowej. Żeby je trochę kolorystycznie urozmaicić- dodałam szpinak i odrobinę smakowej oliwy. W smaku niczym lane kluski, więc dla mnie rewelacja!
Składniki:
230g półtłustego twarogu
150g mąki
2 małe jajka
1 płaska (mała) łyżeczka soli
2 garści szpinaku
1 łyżka oleju smakowego czosnkowego
2 szczypty pieprzu
Sposób przygotowania:
Ser, jajka oraz szpinak rozdrabniamy
na gładką pulpę. Dodajemy olej czosnkowy, sól, trochę pieprzu i mąkę. Miksujemy
do połączenia składników i uzyskania jednolitej, gęstej konsystencji. Gotowe
ciasto porcjami (najlepiej łyżką) wrzucamy na wrzącą, osoloną wodę. Ja robiłam
je na trzy razy- jak pierwsze wypłynęły, to wyciągałam łyżką cedzakową i
robiłam kolejną porcję. Zapobiegnie to rozgotowaniu się tych pierwszych klusek
;) Podajemy jako dodatek do zup lub drugiego dania. Jeśli chcemy słodką wersję-
nie dodajemy do ciasta pieprzu i oleju czosnkowego, a ugotowane okraszamy roztopionym
masłem i cukrem kryształem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)
Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.