Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

środa, 29 lipca 2020

Kluski serowo szpinakowe

Co robicie, gdy w czeluściach lodówki znajdziecie przeterminowaną rzecz? Ja najpierw sprawdzam ile jest po terminie i w zależności od tego co to jest- otwieram i sprawdzam nie tylko wygląd, ale i smak. Jeśli nie wyczuwam nic niepokojącego, to oczywiście wykorzystuję ;) Tak było ostatnio z kostką sera, który był 3 dni po terminie. Dużo- nie dużo, ale jednak. Na szczęście kompletnie nic mu się nie działo, więc postanowiłam przygotować z niego kluski, które wykorzystałam do zupy pomidorowej. Żeby je trochę kolorystycznie urozmaicić- dodałam szpinak i odrobinę smakowej oliwy. W smaku niczym lane kluski, więc dla mnie rewelacja!



Składniki:

230g półtłustego twarogu
150g mąki
2 małe jajka
1 płaska (mała) łyżeczka soli
2 garści szpinaku
1 łyżka oleju smakowego czosnkowego
2 szczypty pieprzu

Sposób przygotowania:

Ser, jajka oraz szpinak rozdrabniamy na gładką pulpę. Dodajemy olej czosnkowy, sól, trochę pieprzu i mąkę. Miksujemy do połączenia składników i uzyskania jednolitej, gęstej konsystencji. Gotowe ciasto porcjami (najlepiej łyżką) wrzucamy na wrzącą, osoloną wodę. Ja robiłam je na trzy razy- jak pierwsze wypłynęły, to wyciągałam łyżką cedzakową i robiłam kolejną porcję. Zapobiegnie to rozgotowaniu się tych pierwszych klusek ;) Podajemy jako dodatek do zup lub drugiego dania. Jeśli chcemy słodką wersję- nie dodajemy do ciasta pieprzu i oleju czosnkowego, a ugotowane okraszamy roztopionym masłem i cukrem kryształem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)

Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.