Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

piątek, 3 lipca 2020

Mace z warzywami i kurczakiem

Może i mace kojarzą się z taką staropolską kuchnią, zwłaszcza te pieczone na blasze kuchni kaflowej, ale u mnie równie dużym zainteresowaniem cieszą się te pieczone w domu na patelni. Choć z kuchni kaflowej też korzystamy, to nieraz jak się nie chce nikomu iść napalić robię właśnie na patelni. Tym bardziej jak zabraknie mi farszu, a ciasta od pierogów zostanie. Nie dodaję do niego jajka, jest tylko mąka, woda, sól i odrobina oliwy więc mace wychodzą idealne! Piekąc ostatnie stwierdziłam, że przecież fajnie byłoby połączyć je z warzywami i kurczakiem, który został z poprzedniego dnia z obiadu. Nie dość, że smacznie, to jeszcze w duchu #zerowaste.


Składniki na 8 sztuk:

200g mąki
110ml gorącej wody
1 łyżka oliwy z oliwek Gallo Classico
½ łyżeczki soli

Kurczak:
2 duże filety z kurczaka
4 łyżki oliwy z oliwek Gallo Classico
½ łyżeczki soli
Odrobina mielonego pieprzu
1 ząbek czosnku drobno posiekany
½ łyżeczki czerwonej, słodkiej papryki
1 łyżeczka przyprawy kebab-gyros

Dodatkowo:
Zielona sałata, świeży ogórek, pomidory i szczypiorek (u mnie cebuszki)

Sos jogurtowy:
125ml gęstego jogurtu
1 łyżeczka soku z limonki lub cytryny
1 posiekany ząbek czosnku
1 łyżka oliwy z oliwek Gallo Classico
Sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania

Mace:
Składniki na ciasto dokładnie łączymy i zagniatamy. Owijamy foliowym woreczkiem i pozostawiamy na ok 30 minut. Po tym czasie dzielimy na ok 8 części i cieniutko wałkujemy podsypując mąką. Smażymy na gorącej patelni z obu stron, ale tylko do zrumienienia.

Kurczak:
Składniki na marynatę łączymy ze sobą dokładnie mieszając. Kurczaka myjemy i kroimy na mniejsze kawałki- przekładamy do marynaty i pozostawiamy na godzinę w lodówce. Po tym czasie kawałki kurczaka układamy na wilgotnym arkuszu papieru do pieczenia, który zawijamy w kopertę i smażymy na rozgrzanej patelni z obu stron po ok 4 minuty. Tak przygotowany kurczak będzie soczysty i bardzo aromatyczny.

Sos:
Mieszamy wszystkie składniki i odstawiamy o lodówki na ok 15 minut.

Przygotowanie:
Każdą macę smarujemy cienką warstwą sosu, układamy pokrojone warzywa oraz kawałki kurczaka. Ponownie nakładamy odrobinę sosu i zwijamy brzegi macy do góry, by było lepiej zjeść. Posypujemy szczypiorem. Podajemy na ciepło, tuż po przygotowaniu. Wtedy będą nadal chrupiące i zbytnio nie nasiąkną :)

Dodaj smaku z Gallo!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)

Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.