Składniki na 8 sztuk:
200g mąki
110ml gorącej wody
1 łyżka oliwy z oliwek Gallo Classico
½ łyżeczki soli
Kurczak:
2 duże filety z kurczaka
4 łyżki oliwy z oliwek Gallo Classico
½ łyżeczki soli
Odrobina mielonego pieprzu
1 ząbek czosnku drobno posiekany
½ łyżeczki czerwonej, słodkiej papryki
1 łyżeczka przyprawy kebab-gyros
Dodatkowo:
Zielona sałata, świeży ogórek, pomidory i
szczypiorek (u mnie cebuszki)
Sos jogurtowy:
125ml gęstego jogurtu
1 łyżeczka soku z limonki lub cytryny
1 posiekany ząbek czosnku
1 łyżka oliwy z oliwek Gallo Classico
Sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania
Mace:
Składniki na ciasto dokładnie łączymy i zagniatamy.
Owijamy foliowym woreczkiem i pozostawiamy na ok 30 minut. Po tym czasie
dzielimy na ok 8 części i cieniutko wałkujemy podsypując mąką. Smażymy na
gorącej patelni z obu stron, ale tylko do zrumienienia.
Kurczak:
Składniki na marynatę łączymy ze sobą
dokładnie mieszając. Kurczaka myjemy i kroimy na mniejsze kawałki- przekładamy
do marynaty i pozostawiamy na godzinę w lodówce. Po tym czasie kawałki kurczaka
układamy na wilgotnym arkuszu papieru do pieczenia, który zawijamy w kopertę i
smażymy na rozgrzanej patelni z obu stron po ok 4 minuty. Tak przygotowany
kurczak będzie soczysty i bardzo aromatyczny.
Sos:
Mieszamy wszystkie składniki i odstawiamy o
lodówki na ok 15 minut.
Przygotowanie:
Każdą macę smarujemy
cienką warstwą sosu, układamy pokrojone warzywa oraz kawałki kurczaka. Ponownie
nakładamy odrobinę sosu i zwijamy brzegi macy do góry, by było lepiej zjeść.
Posypujemy szczypiorem. Podajemy na ciepło, tuż po przygotowaniu. Wtedy będą nadal chrupiące i zbytnio nie nasiąkną :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)
Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.