Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

czwartek, 10 września 2020

Leczo

Dni co raz krótsze, wieczory i noce co raz chłodniejsze, to i człowiek szuka w kuchni czegoś sycącego i rozgrzewającego jednocześnie. Niewątpliwie leczo należy właśnie do takich potraw i choć latem ze świeżą, młodą cukinią smakuje rewelacyjnie, to jesienią czy zimą wcale go sobie nie odmawiam! Gęste, z chrupiącym świeżym pieczywem- zjadłabym nawet teraz (a zbliża się północ🙈) Koniecznie muszę zrobić zapas do słoików, bo cukinii sporo jeszcze na grządce. 



Składniki na pyszne leczo:

3 czerwone papryki
1 kg cukinii młodej ze skórką
900g kiełbasy (np. Schabówka)
1 cebula
2 ząbki czosnku
4 łyżki oleju Kujawskiego 3 ziarna
2 liście laurowe
1 puszka pomidorów
100g przecieru pomidorowego
1½ l. wody
2 łyżeczki cukru
Sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:


Na oleju podsmażamy pokrojoną w półplasterki kiełbasę, dorzucamy posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy się wszystko ładnie przyrumieni, zalewamy wodą, dorzucamy liście laurowe, a gdy zacznie się gotować wrzucamy paprykę pokrojoną w kostkę, a następnie cukinię pokrojoną wzdłuż na cztery części i pokrojoną w plastry. Gdy całość się zagotuje, dodajemy pomidory zmiksowane z przecierem pomidorowym i cukrem. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Podajemy z pieczywem. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)

Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.