Wielu z Was patrząc na zdjęcie pewnie pomyślało, że coś mi się pomyliło, bo przecież to nie biała, a czerwona kapusta. Ale nie, nie... Nic bardziej mylnego 😂 Spójrzcie tylko jaką fajną surówkę ostatnio wyczarowałam! Zastanawiam się, czy nie pomyśleć o podobnej do słoików na zimę, bo jest naprawdę genialna. Łapcie przepis i działajcie!
Składniki:
300g białej kapusty
1 duża marchewka
1 średniej wielkości cebula biała
1 jabłko
1 duży burak ćwikłowy marynowany
1 łyżeczka cukru
½ pęczka pietruszki
100ml oleju Kujawskiego 3 ziarna
1 łyżka soku z cytryny
Sól oraz pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Kapustę
myjemy i drobno szatkujemy. Buraka oraz jabłko ścieramy na grubsze wiórki,
marchewkę oraz cebulę na drobnych oczkach (można nawet na tych do tarcia
ziemniaków ). Pietruszkę drobno siekamy.
Z oleju, soku z cytryny, cukru, odrobiny soli i pieprzu robimy sos do surówki.
Gdy cukier i sól się rozpuszczą, dodajemy do poszatkowanych warzyw i dokładnie
mieszamy. Odstawiamy przed podaniem na ok 15-20 minut, kapusta nieco zmięknie,
a smak będzie bardziej wyrazisty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)
Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.