Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

poniedziałek, 26 października 2020

Proste zapiekanki na drożdżowym cieście

Kiedy braknie w domu pieczywa kombinuję jakieś bułeczki, chlebki naan czy inne drożdżowe wypieki, ale tak by zjedli też chłopaki. Za chlebem średnio przepadają, więc ten piekę, jak mam jakąś alternatywę dla nich. Te zapiekanki przygotowałam głównie z myślą wykorzystania mąki pełnoziarnistej, której nadal jeszcze mam sporo w zapasie.


Składniki na ok. 12 sztuk

500g mąki pszennej 
300g mąki pszennej pełnoziarnistej 
100ml letniej wody 
30 ml letniego mleka
40g świeżych drożdży
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
2 łyżki oleju

Dodatkowo:

Ketchup
600g pieczarek
2 cebule
2 łyżki masła
Czarne oliwki
Suszone pomidory z oleju
300g sera żółtego
Szczypta soli
Suszone zioła: bazylia, tymianek  i oregano
Szczypiorek

Sposób przygotowania:

Letnie mleko łączymy z drożdżami i cukrem. Pozostawiamy do wyrośnięcia. W dużej misie umieszczamy mąki, wodę, sól, olej oraz zaczyn. Wyrabiamy ok 15 minut- ciasto nie powinno kleić się do rąk. Odstawiamy do wyrośnięcia, przykryte bawełnianą ściereczką. Gotowe ciasto dzielimy na 12 części. Wałkujemy na prostokąt, zwijamy w rulon wzdłuż dłuższego boku i wałkiem ponownie wałkujemy na grubość ok 6mm i dł. 15cm. Każdą zapiekankę smarujemy ketchupem i posypujemy ziołami. Na maśle podsmażamy drobno posiekaną cebulkę, a następnie dorzucamy pokrojone pieczarki. Solimy odrobinę do smaku. Smażymy aż płyn całkowicie odparuje. Nakładamy po porcji na każdą zapiekankę, dodajemy suszone pomidory, pokrojone oliwki i posypujemy startym na drobnych oczkach serem. Wstawiamy od razu do nagrzanego do 200ºC piekarnika i pieczemy do zrumienienia- ok 20 minut (u Was może to być ciut krócej jeśli macie mocne piekarniki!) Gotowe posypujemy posiekanym szczypiorkiem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)

Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.