Przyszła jesień a wraz z nią większa ochota na zupy. Nie robię ostrych, mocno rozgrzewających, bo nie miał by kto ich u mnie zjeść, ale takie delikatne zjem nie tylko ja ale i chłopaki. Jedynie szanowny Małżonek kręci nosem, ale do tego to się już zdążyłam przyzwyczaić;) Ciepły, słoneczny kolor zachęca do konsumpcji, więc może się skusicie?
Składniki dla 4 osób:
650g dyni (po obraniu i wydrążeniu pestek)
Do podania:
Chipsy z boczku, groszek ptysiowy, śmietanka 30%Sposób przygotowania:
Dynię obieramy, kroimy na mniejsze części, przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i skrapiamy oliwą. Obok stawiamy także paprykę i obrany czosnek. Wstawiamy do piekarnika (temp. 150ºC) na 30 minut. W tym czasie wodę gotujemy z domową bulionetką, dodajemy upieczone warzywa, doprawiamy do smaku solą, pieprzą i szczyptą curry. Wrzucamy garść zielonej pietruszki. Miksujemy na gładki krem.
Na suchej patelni podgrzewamy plastry cienkiego boczku do zrumienienia. Gdy ostygną kruszymy lub podajemy w całości jako dodatek do zupy. Doskonale sprawdzi się także groszek ptysiowy i kleks śmietany 30%.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)
Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.