Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

piątek, 2 października 2020

Krem z pieczonej dyni

Przyszła jesień a wraz z nią większa ochota na zupy. Nie robię ostrych, mocno rozgrzewających, bo nie miał by kto ich u mnie zjeść, ale takie delikatne zjem nie tylko ja ale i chłopaki. Jedynie szanowny Małżonek kręci nosem, ale do tego to się już zdążyłam przyzwyczaić;) Ciepły, słoneczny kolor zachęca do konsumpcji, więc może się skusicie?

Składniki dla 4 osób:

650g dyni (po obraniu i wydrążeniu pestek)

1 duża czerwona papryka
2 ząbki czosnku
Garść natki pietruszki
1 łyżka domowej bulionetki
1 łyżeczka soli
½ łyżeczki pieprzu
½ łyżeczki curry 
Olej rzepakowy do smarowania dyni przed pieczeniem 600ml wody

Do podania:

Chipsy z boczku, groszek ptysiowy, śmietanka 30% 

Sposób przygotowania:

Dynię obieramy, kroimy na mniejsze części, przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i skrapiamy oliwą. Obok stawiamy także paprykę i obrany czosnek. Wstawiamy do piekarnika (temp. 150ºC) na 30 minut. W tym czasie wodę gotujemy z domową bulionetką, dodajemy upieczone warzywa, doprawiamy do smaku solą, pieprzą i szczyptą curry. Wrzucamy garść zielonej pietruszki. Miksujemy na gładki krem.

Na suchej patelni podgrzewamy plastry cienkiego boczku do zrumienienia. Gdy ostygną kruszymy lub podajemy w całości jako dodatek do zupy. Doskonale sprawdzi się także groszek ptysiowy i kleks śmietany 30%.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)

Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.