Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

poniedziałek, 30 listopada 2020

Naleśniki budyniowe

Te naleśniki skradły moje serce już jakiś czas temu. Delikatne, miękkie i naprawdę pyszne! Dla mnie numer jeden jeśli przygotowuję je na obiad z serem lub dżemem- dodatek budyniu waniliowego sprawia, że obłędnie pachną! Do takich słodkich kompozycji są najlepsze :)

 
Składniki:

375g mleka (1½ szklanki)
3 jajka
150g jogurtu naturalnego (1 mały kubek)
60g budyniu waniliowego
50g masła (¼ kostki)
225g mąki (1½ szklanki)
3g proszku do pieczenia (½ łyżeczki)
Szczypta soli

Sposób przygotowania:
Masło topimy i studzimy. Mleko, jajka i jogurt łączymy ze sobą, dodajemy przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę oraz proszek budyniowy. Miksujemy, w trakcie dolewając masło. Ciasto odstawiamy na minimum pół godziny- dzięki temu "zabiegowi" naleśniki nie będą łamać się i kruszyć w trakcie smażenia. Możemy je także wstawić na noc do lodówki, tylko trzeba przykryć pokrywką by nie wyschło. Wytworzona siatka glutenowa sprawi, że ciasto nieco zgęstnieje, więc przygotowując je nie dosypujcie więcej mąki z myślą że "jakieś takie rzadkie". Takie ma być! Po odczekaniu tych 30 minut (nocy) ciasto ponownie mieszamy i jeśli wtedy wydaje nam się że jest za mało mąki, to śmiało dodajemy łyżkę/dwie, a z kolei kiedy myślimy że za gęste- ratujemy się mlekiem lub gazowaną wodą w ilości takiej, by ciasto swobodnie spływało po patelni.
Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni, uprzednio posmarowanej odrobiną oleju lub masła klarowanego na złoty kolor. Podajemy na ciepło z dżemem, owocami, serem itp.


1 komentarz:

  1. i to są naleśniki! , ja dotychczas jadłem mąkę wymieszana z wodą i jajkiem w kształcie naleśnika

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)

Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.