Do przygotowania gofrów warto także użyć mocnego sprzętu. Mój ma bodajże 1300W.
Ps. Dużo osób pyta o czas pieczenia. Nie jestem w stanie dokładnie określić bo jednak każda gofrownica piecze inaczej. U mnie wystarczy jakies 5 minut- jak widzę że gofry są rumiane to po prostu wyciągam 😉
Składniki na ok 8 dużych gofrów:
½ szklanki oleju
1¾ szklanki mleka
1 łyżka cukru
2 jajka
4 łyżeczki proszku do pieczenia
Szczypta soli
Sposób przygotowania:
Mleko, olej, żółtka, cukier oraz mąkę mieszamy mikserem na jednolitą masę. Białka ubijamy ze szczyptą soli. Powoli dodajemy sztywną pianę do zmiksowanych uprzednio składników. Mieszamy delikatnie najlepiej drewnianą łyżką. Gofry smażymy na rozgrzanej gofrownicy o mocy najlepiej ponad 1000W. Podajemy na słodko z ulubionymi owocami, kremami lub dżemem.
Witam, ile czasu powinno się piec te gofry?
OdpowiedzUsuńBrak czasu pieczenia
OdpowiedzUsuńTroche dużo proszku do pieczenia.
OdpowiedzUsuńDo masy jajecznej dodać mąkę z proszkiem do pieczenia ,jes j ok,dz dzięki za przepis, pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń4łyżeczki proszku......to chyba jakiś żart.
OdpowiedzUsuńUwierz mi, że o to samo zapytałam jak dostałam przepis. Długo zwlekałam z ich przygotowaniem, ale jednak jak już zrobiłam to okazało się, że są takie jak z budki. Absolutnie nie mam zamiaru przygotowywać ich codziennie ale raz na jakiś czas na pewno się skuszę pomimo właśnie sporej ilości proszku 🙈
OdpowiedzUsuńWyglądają bajecznie, uwielbiam takie gofry. Choć nie powinno się ich jeść za często bo trochę tuczą to jednak smakują super :-D. Postaram się dzisiaj wypróbować ten przepis. Mam nadzieję że mi wyjdą, bo nie zawsze każde im się udają. Samemu robię też gofry chrupiące ale jak ciasto naleśnikowe - bardzo podobne.
OdpowiedzUsuń