Ciekawa jestem czy są tu miłośnicy takich chrupiących przekąsek? U mnie jest ich sporo- począwszy od Męża, przez dzieci i na mnie skończywszy... Najlepsze są oczywiście ciepłe, tyle co wyciągnięte z piekarnika. Przepis na nie jest od Justynki z bloga Tysia gotuje i powiem Wam, że testowałam je co najmniej 5-6 razy ;) Zawsze szybciutko znikają...
Możecie je podać jako przekąskę podczas rodzinnego spotkania lub jako mięsny dodatek do obiadu. W tej wersji sprawdzi się z cząsteczkami ziemniaków, frytkami i surówkami, a jeśli zdecydujecie się podać je w formie przekąski, to koniecznie przygotujcie do nich jakieś fajne sosy lub podajcie ketchup i prosty sos czosnkowy.
Składniki na ok 25 sztuk:
Sposób przygotowania:
Jogurt, jajko, przyprawy i mąkę mieszamy dokładnie ze sobą. Wrzucamy kurczaka pokrojonego w paski (ok 1½x4cm), mieszamy i pod przykryciem wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny (najlepiej wrzucić dzień wcześniej na noc).
Nazajutrz każdy kawałek obtaczamy w płatkach kukurydzianych i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200ºC na 10 minut, po czym obracamy nuggetsy na druga stronę i pieczemy kolejne 10 minut. Podajemy z ziemniakami i surówką lub z ulubionymi sosami jako przekąskę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)
Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.