Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

poniedziałek, 16 kwietnia 2018

Szynka z chrzanem w galarecie

Jeśli chodzi o Wielkanoc, to jest to chyba ostatni zaległy przepis. Co prawda nikt nie zabroni Wam przygotować szynki w galarecie na inną okazję, ale nie oszukujmy się- jest ona przede wszystkim kojarzona właśnie z tymi świętami. Zapiszcie sobie i wykorzystajcie przy najbliższej nadarzającej się okazji. Nie wiele z nią roboty, zwłaszcza jeśli gotujemy rosół i mamy go na tyle, by odlać odrobinę i przetrzymać w lodówce lub zamrażalniku (w zależności od tego kiedy go użyjemy).


Składniki na jeden większy półmisek:

16 plastrów szynki np. konserwowej
1 opakowanie serka typu Almette
 3 łyżki chrzanu
2 łyżki śmietany
2 jajka na twardo
600ml rosołu
4 łyżeczki żelatyny lub 7 listków uprzednio namoczonych
Sól, pieprz do smaku
Pomidory, sałata masłowa do dekoracji

Sposób przygotowania:

Serek, jedno jajko na twardo drobno pokrojone, chrzan oraz śmietanę łączymy ze sobą i doprawiamy do smaku. Smarujemy każdy plaster szynki i zwijamy w rulon.
Półmisek wykładamy sałatą, układamy roladki i dekorujemy pozostałym jajkiem i pomidorem. Możemy do dekoracji użyć także innych „składników”- groszek, kukurydza czy gotowana marchewka.
Gorący rosół łączymy z żelatyną, mieszamy do rozpuszczenia i studzimy. Zimny, ale płynny rosół powoli wylewamy na roladki po czym wstawiamy do lodówki, by wszystko mogło odpowiednio stężeć.



1 komentarz:

Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)

Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.