Składniki na jeden większy półmisek:
16 plastrów szynki np.
konserwowej
1 opakowanie serka typu
Almette
3 łyżki chrzanu
2 łyżki śmietany
2 jajka na twardo
600ml rosołu
4 łyżeczki żelatyny lub
7 listków uprzednio namoczonych
Sól, pieprz do smaku
Pomidory, sałata
masłowa do dekoracji
Sposób przygotowania:
Serek, jedno jajko na
twardo drobno pokrojone, chrzan oraz śmietanę łączymy ze sobą i doprawiamy do
smaku. Smarujemy każdy plaster szynki i zwijamy w rulon.
Półmisek wykładamy
sałatą, układamy roladki i dekorujemy pozostałym jajkiem i pomidorem. Możemy do
dekoracji użyć także innych „składników”- groszek, kukurydza czy gotowana
marchewka.
Gorący rosół łączymy z
żelatyną, mieszamy do rozpuszczenia i studzimy. Zimny, ale płynny rosół powoli
wylewamy na roladki po czym wstawiamy do lodówki, by wszystko mogło odpowiednio
stężeć.
Przepisałam przepis i zrobię na pewnopozdrawiam.
OdpowiedzUsuń