Uwielbiam pierogi. Zarówno lepić jak i jeść, więc kiedy w ostatnim etapie konkursu z mąką Basia był temat pierogowy- nawet się ucieszyłam. Jednak takich pierogów wcześniej nigdy nie jadłam. Czebureki najlepiej podawać na ciepło. Mają wtedy pyszną, chrupiącą skórkę i łatwo je pogryźć. Zimne, stają się nieco gumowe, ale oczywiście smak pozostaje bez zmian.Zapraszam Was dziś na czebureki, które zgłosiłam w konkursie, ale doczytajcie do końca i sprawdźcie jakie jeszcze przygotowałam.
Farsz:
½ kg drobiowego mięsa mielonego
250g pieczarek
1 łyżka masła
50g sera żółtego startego na małych oczkach
1 płaska łyżeczka soli
½ łyżeczki pieprzu
½ łyżeczki słodkiej papryki
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
Dodatkowo:
olej do smażenia ok 400ml
Sos czosnkowy (wszystko wymieszać):
2 łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżki majonezu
2 duże ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
1 łyżeczka drobno posiekanej pietruszki
sól, pieprz do smaku
Składniki na ciasto łączymy ze sobą i zagniatamy. Wyrobioną kulę ciasta wkładamy do woreczka foliowego i pozostawiamy na 15 minut.
W tym czasie przygotowujemy farsz. Pieczarki kroimy i podsmażamy na maśle aż do odparowania wody. Studzimy. Dodajemy je do mięsa razem z pozostałymi składnikami i dokładnie wyrabiamy.
"Wypoczęte" ciasto odwijamy. Lekko spłaszczamy i robimy w środku dziurę, rozciągając ciasto kciukami od środka na zewnątrz. Takie koło dzielimy najpierw na 4 części, a następnie każdą ponownie na równe 4 kawałki. Każdy kawałek formujemy w kulkę i wałkujemy na jak najcieńszy placek, o grubości max 2mm. Czym cieńszy- tym ładniejsze pęcherzyki i bardziej chrupiące czebureki. Najlepiej robić to na silikonowej stolnicy, bez podsypywania mąką.
Nakładamy po dużej łyżeczce farszu na połowę krążka i składamy. Zlepiamy mocno, ozdabiamy brzeg widelcem lub zwijamy w falbankę (to naprawdę nic trudnego!). Olej rozgrzewamy stopniowo, by się nie przypalił. Na gorący tłuszcz wrzucamy po 2 pierogi (najlepiej wziąć mniejszy garnek i smażyć po 2). Gdy jedna strona się zrumieni, przekładamy na drugą. Upieczone na złoty kolor czebureki przekładamy na papierowy ręcznik. Podajemy z przygotowanym sosem czosnkowym.
Pierożki można też przygotować z mięsem wieprzowym (np z szynki), dodając do niego odrobinę bulionu, pieprzu. soli i czerwonej słodkiej papryki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)
Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.