Witajcie po przerwie, która wydłużyła się znowu do niemal dwóch tygodni. Przepis na te szyszki od dawna jest na Instagramie, dlatego nie raz proszę byście i tam mnie bacznie obserwowali, bo większość zdjęć trafia najpierw tam, a dużo, dużo później tutaj. W ciągu dnia komputera nawet nie odpalam, z kolei wieczorem jak już towarzystwo pójdzie spać i ogarnę dom po całym dniu (bo musicie wiedzieć, że nie wyobrażam sobie wstać rano z myślą, że w pokoju leżą porozrzucane zabawki, a w kuchni nieogarnięte naczynia itp), to najzwyczajniej w świecie nie mam natchnienia na jakiekolwiek obrabianie zdjęć, pisanie i publikowanie. Oczy same mi się zamykają ;)
Wracając jednak do naszych szyszek... czy i Wam kojarzą się one z latami 90?
300g cukierków krówek
300g cukierków toffi
2 łyżeczki kakao
100g masła
100g (1 tabliczka) mlecznej czekolady
1 opakowanie (90g) ryżu preparowanego
Opcjonalnie wiórki kokosowe
Sposób przygotowania:
Cukierki,
masło, kakao i czekoladę rozpuszczalnik w rondelka na małym palniku,
cały czas mieszając. Do całkowicie rozpuszczonych składników wsypujemy
ryż preparowany i dokładnie mieszamy. Jeszcze ciepłą masę nabieramy
łyżką na lekko zwilżone dłonie i formujemy kształt szyszki. Możemy
obtoczyć w kokosie. Odkładamy pojedynczo na talerz i schładzamy w
lodówce min. godzinę.
ja robiłam również w wersji czekoladowe ale te z krówkami są zdecydowanie lepsze ;)
OdpowiedzUsuń