Ten niecodzienny sernik przykuł moją uwagę jakiś czas temu u Moniki z bloga Pysznie czy przepysznie. Każdy kawałek wygląda inaczej, inaczej też smakuje za sprawą dodatków. Zauroczą się nim nie tylko dzieci, ale z całą pewnością także i dorośli.
Najlepsze jest w nim to, że każdy kawałek może mieć inny smak, a wszystko to za sprawą dodatków, które wybraliśmy. Sam w sobie sernik jest kremowy i mleczny, gdyż bazę stanowił sernik, który już znacie i lubicie- z mlekiem w proszku. Wypróbujcie sami a efektami podzielcie się w wiadomości lub na Instagramie, oznaczając profil @kuchniawczekoladzie :)
Składniki na 12 dużych porcji (tortownica 26cm)
Sernik:
4 jajka
¾ szklanki drobnego cukru
¾ szklanki mleka w proszku
200g słodkiej śmietanki 30%
750g twarogu sernikowego
1 budyń waniliowy w proszku
1 łyżka mąki ziemniaczanej (25g)
1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
Polewa z białej czekolady:
400g białej czekolady dobrej jakościowo (np z Lidla)
2 łyżki mleka
Odrobina barwnika czerwonego w żelu
Polewa z mlecznej i deserowej czekolady:
150g czekolady mlecznej
150g czekolady deserowej
1½ łyżki mleka
Dodatkowo:
Wszelkie pojedyncze sztuki ciasteczek i pralinek, owoce liofilizowane oraz świeże np. truskawki, orzechy, posypki, wiórki kokosowe
Sposób przygotowania
Ciasto:
Wszystkie składniki na ciasto siekamy ze sobą i szybko zagniatamy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia (sam spód) i wylepiamy ją ciastem- zarówno spód jak i boki- one nie muszą być dokładnie. Schładzamy w lodówce minimum 1 godzinę, po czym pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 20 minut. Studzimy.
Sernik:
W trakcie przygotowania masy serowej na spód zimnego piekarnika wstawiamy dużą blaszkę, do której wlewamy szklankę zimnej wody. Włączamy piekarnik na 180ºC (góra-dół).
Jajka ubijamy z cukrami, dodajemy śmietankę, twaróg, przesiane mleko w proszku oraz budyń wraz z mąką ziemniaczaną. Masę serową mieszamy tylko do połączenia, dłuższe mieszanie przyczyni się do zbytniego napowietrzenia sernika. Przelewamy na podpieczony spód. Ciasto wkładamy do piekarnika i skręcamy temperaturę do 150ºC.
Pieczemy 80 minut w kąpieli wodnej. Po wyłączeniu piekarnika przynajmniej przez 10 minut nie otwieramy go, a następnie przez całą noc studzimy przy uchylonych drzwiczkach.
Sernik dzielimy na 12 części, w każdą z boku wbijamy patyczek do lodów. Chowamy do zamrażarki na ok 4 godziny, a następnie zanurzamy w roztopionych ciepłych czekoladach i od razu dekorujemy bo czekolada momentalnie zastyga. Tak przygotowane serniczki ponownie schładzamy np. w lodówce.
Dzis zribulam... rewelacja pyszne pienke po prostu sztos🥰🥰🥰
OdpowiedzUsuń