Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

sobota, 15 maja 2021

Kruche ciasto z budyniową pianką i rabarbarem

Nie wiem czy pamiętacie, ale bodajże końcem lutego lub początkiem marca wysiałam sobie rabarbar! Każde jedno ziarenko pięknie wyrosło, na jakieś 8cm, po czym spektakularnie szlag je trafił. Tym sposobem pozbyłam się złudzeń, że w moim domu ma szansę przetrwać jakakolwiek zielenina. Nie ma takiej opcji, a jeśli nawet nie zwiędnie, to stanie w miejscu i nie urośnie nawet na milimetr🙈
W tym tygodniu wsadziłam więc do ziemi dwie sadzonki rabarbaru, w tym jedną już taka solidniejszą. I niech nie próbuje zmizernieć!
Skąd więc rabarbar w moim cieście? Oczywiście ze sklepu 🙈 Przecież nie będę czekać aż mój łaskawie urośnie 😂 Łapcie przepis!

Składniki na blaszkę 24x24cm

Kruche ciasto: 
250g mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki cukru pudru
150g zimnego masła 82%
3 żółtka
Szczypta soli

Budyniowa pianka:
3 białka
140g drobnego cukru
1 budyń śmietankowy w proszku (60g)
1 cukier wanilinowy mały
¼ szklanki oleju

Dodatkowo:
400g rabarbaru
3 łyżki cukru

Sposób przygotowania:

Składniki na ciasto siekamy i łączymy w całość. Dzielimy na dwie części i schładzamy w zamrażarce. Po 20 minutach pierwszą część ścierały na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (sam spód), wyrównujemy i lekko dociskamy. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy 20 minut. Całkowicie studzimy.
Rabarbar myjemy, osuszamy i kroimy łodygi w drobne kawałki. Zasypujemy cukrem na chwilę przed wyłożeniem ma piankę. 

Pianka:
Białka ubijamy. Do spienionych dodajemy szczyptę soli, a gdy piana będzie sztywna dodajemy stopniowo cukier i cukier wanilinowy, następnie przesiany proszek budyniowy i wąskim strumieniem dolewamy olej.
Piankę wykładamy na zimny spód, wyrównujemy i układamy rabarbar. Ścieramy pozostałe ciasto i posypujemy po wierzchu. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 35 minut.
Ciasto studzimy a następnie obficie posypujemy cukrem pudrem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)

Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.