Składniki na blaszkę 24x36cm
Ciasto:
120 g masła
300 g mąki pszennej
3 łyżki czarnego kakao
⅓ szklanki drobnego cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 żółtko
1 łyżka śmietany 18%
Masa serowa:
7 jajek + białko pozostałe z ciasta kruchego
1½kg sera białego trzykrotnie mielonego
1½ szklanki cukru kryształu
1½ szklanki mleka w proszku
1½ szklanki słodkiej śmietanki 30%
2 budynie waniliowe
1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka wanilii w żelu
Polewa:
1 tabliczka czekolady mlecznej
100ml słodkiej śmietanki 30%
50g uprażonych płatków migdałów
Sposób przygotowania
Ciasto:
Schłodzone składniki na ciasto siekamy ze sobą i
szybko zarabiamy. Możemy oczywiście użyć w tym celu robota kuchennego z hakiem.
Ciasto owijamy folią i wkładamy na godzinę do zamrażarki. Zmrożone ścieramy na
grubych oczkach tarki bezpośrednio na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę.
Wyrównujemy, dogniatamy i dziurkujemy widelcem. Wstawiamy do nagrzanego do
180ºC piekarnika na 15 minut, a następnie studzimy.
Masa serowa:
Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy z cukrem do
uzyskania jasnej, puszystej masy. Dodajemy partiami zmielony ser, wanilię,
mleko w proszku, słodką śmietankę, proszki budyniowe oraz mąkę ziemniaczaną. Nie
miksujemy zbyt długo, by nie napowietrzać niepotrzebnie masy. Białka,
pamiętając o tym, które pozostało z ciasta kruchego ubijamy na sztywną pianę ze
szczyptą soli. Przekładamy do masy serowej i mieszamy tylko do połączenia.
Wylewamy na podpieczony kruchy spód.
W trakcie przygotowania masy serowej na spód zimnego
piekarnika wstawiamy naczynie żaroodporne, do którego wlewamy szklankę zimnej
wody. Włączamy piekarnik na 180ºC (góra-dół).
Sernik wkładamy do piekarnika i skręcamy temperaturę
do 150ºC.
Pieczemy 80 minut w kąpieli wodnej.
Staramy się nie otwierać piekarnika w trakcie
pieczenia. Najwcześniej, jeśli musicie np przykryć sernik folią aluminiową, bo
wierzch mocno się rumieni, zróbcie to po ok 50 minutach pieczenia. Zbędne
otwieranie piekarnika sprawi, że sernik mocno opadnie. Po upływie czasu
pieczenia sprawdzamy delikatnie palcem czy wierzch jest sprężysty. Jeśli
uznamy, że potrzebuje jeszcze chwilę, to dopiekamy maksymalnie 10 minut. Jeśli jest
dobry, pozostawiamy go w zamkniętym, ale wyłączonym piekarniku na 10 minut, a
następnie piekarnik uchylamy i pozostawiamy w nim sernik do całkowitego
wystudzenia.
A trzeba dawać naczynie żaroodporne z wodą?czy nie jest to konieczne?a jak trzeba do na sam spód poekarnika czy na pierwszej wysokości?
OdpowiedzUsuńMożna użyć sera z wiaderka?
OdpowiedzUsuńJeśli dobrej jakości, to tak. Byleby nie był rzadki ;)
UsuńA czy mleko w proszku jest wyczuwalne?
OdpowiedzUsuńMinimalnie ale jest ;)
UsuńJest napisane że w kąpieli wodnej ;) Ja ustawiam na samym dole naczynie ;)
OdpowiedzUsuńWitam, w 150 stopniach 1,5 kg sernika ciężko upiec w elektrycznym piekarniku i to bez nawiewu-w 160 jest ok i siedzi 90 minut, pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń