Lubię
ciężkie, czekoladowe ciasta i nie ma znaczenia czy są z owocami czy
bez. Tutaj udało się je przemycić. Wszystko za sprawą zbyt mocno
dojrzałych bananów, których nie chciałam wywalać i malin, które uwielbia Olek. Zwykły chlebek bananowy niezbyt przypadł im do gustu, więc postawiłam na wypiek z dodatkiem kakao i czekolady. Odrobina cukru pudru nieco je osłodziła, bo deser sam w sobie nie jest zbyt słodki. Równie dobrze sprawdzi się tutaj mleczna polewa czekoladowa.
Składniki na keksówkę o wymiarach ok 11x30cm
2 jajka3 banany
½ szklanki oleju
¾ szklanki cukru kryształu (najlepiej drobnego)
2 łyżki kakao
ok 1¼ szklanki mąki pszennej tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
100g czekolady deserowej z orzechami laskowymi
niepełna szklanka malin
cukier puder do posypania po wierzchu
Sposób przygotowania:
Dojrzałe banany obieramy ze skórki i miksujemy na papkę. Wbijamy jajka, dodajemy olej oraz cukier i wszystko razem mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz kakao przesiewamy do mokrych składników. Mieszamy szpatułką tylko do połączenia. Dodajemy drobno posiekaną czekoladę z orzechami laskowymi i delikatnie mieszamy. Przelewamy na keksówkę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównujemy i posypujemy malinami, lekko je dociskając. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170°C na ok 1 godzinę (góra- dół bez termoobiegu). Przestudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.
2 jajka3 banany
½ szklanki oleju
¾ szklanki cukru kryształu (najlepiej drobnego)
2 łyżki kakao
ok 1¼ szklanki mąki pszennej tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
100g czekolady deserowej z orzechami laskowymi
niepełna szklanka malin
cukier puder do posypania po wierzchu
Sposób przygotowania:
Dojrzałe banany obieramy ze skórki i miksujemy na papkę. Wbijamy jajka, dodajemy olej oraz cukier i wszystko razem mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz kakao przesiewamy do mokrych składników. Mieszamy szpatułką tylko do połączenia. Dodajemy drobno posiekaną czekoladę z orzechami laskowymi i delikatnie mieszamy. Przelewamy na keksówkę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównujemy i posypujemy malinami, lekko je dociskając. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170°C na ok 1 godzinę (góra- dół bez termoobiegu). Przestudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)
Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.