Dziś przychodzę do Was z propozycją na mięsną przekąskę, a nawet obiad, ponieważ tak przygotowany kurczak doskonale sprawdzi się w towarzystwie ziemniaków, frytek czy ulubionej surówki. U mnie dodatkowo był sosik i przyznam bez bicia, że sama wyjadłam sporą jego część... Lekki, a jednocześnie charakterystyczny i przyjemny w smaku. Całość stanowi nietuzinkową propozycję i z pewnością spotka się z aprobatą nie tylko u najmłodszych konsumentów.
Składniki na ok 20 sztuk
2 filety z kurczaka1 jajko100g jogurtu naturalnego
2 ząbki czosnku drobno posiekane
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 płaska łyżeczka soli
1 płaska łyżeczka pieprzu
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej (ok 20g)
½ szklanki bułki tartej
Ok 2 pełne szklanki pokruszonych płatków kukurydzianych
Dodatkowo ok ¹⁄₄ szklanki oleju Kujawki 3 ziarna
Sos:
100g jogurtu naturalnego gęstego
2 łyżki majonezu
spora garść szpinaku
2 łyżki oleju Kujawskiego 3 ziarna
1 ząbek czosnku drobno posiekany
sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Składniki na marynatę (prócz płatków i bułki tartej) mieszamy ze sobą. Filety myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy do marynaty i pozostawiamy na minimum godzinę w lodówce.
W tym czasu przygotowujemy sos:
Szpinak myjemy, osuszamy i miksujemy bardzo dokładnie z olejem i ząbkiem czosnku. W osobnej miseczce łączymy jogurt z majonezem, dodajemy szpinak oraz szczyptę soli i pieprzu do smaku. Pozostawiamy w lodówce do czasu podania.
Zamarynowane mięso obtaczamy w płatkach kukurydzianych wymieszanych z bułką tartą. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C. Po ok 15 minutach nuggetsy przekładamy na drugą stronę i smarujemy odrobiną oleju. Dopiekamy jeszcze przez 10 minut. Podajemy z sosem i frytkami lub innymi ulubionymi dodatkami.
2 filety z kurczaka1 jajko100g jogurtu naturalnego
2 ząbki czosnku drobno posiekane
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 płaska łyżeczka soli
1 płaska łyżeczka pieprzu
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej (ok 20g)
½ szklanki bułki tartej
Ok 2 pełne szklanki pokruszonych płatków kukurydzianych
Dodatkowo ok ¹⁄₄ szklanki oleju Kujawki 3 ziarna
Sos:
100g jogurtu naturalnego gęstego
2 łyżki majonezu
spora garść szpinaku
2 łyżki oleju Kujawskiego 3 ziarna
1 ząbek czosnku drobno posiekany
sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Składniki na marynatę (prócz płatków i bułki tartej) mieszamy ze sobą. Filety myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy do marynaty i pozostawiamy na minimum godzinę w lodówce.
W tym czasu przygotowujemy sos:
Szpinak myjemy, osuszamy i miksujemy bardzo dokładnie z olejem i ząbkiem czosnku. W osobnej miseczce łączymy jogurt z majonezem, dodajemy szpinak oraz szczyptę soli i pieprzu do smaku. Pozostawiamy w lodówce do czasu podania.
Zamarynowane mięso obtaczamy w płatkach kukurydzianych wymieszanych z bułką tartą. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C. Po ok 15 minutach nuggetsy przekładamy na drugą stronę i smarujemy odrobiną oleju. Dopiekamy jeszcze przez 10 minut. Podajemy z sosem i frytkami lub innymi ulubionymi dodatkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)
Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.