Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

wtorek, 14 września 2021

Sałatka meksykańska

Wieczory coraz chłodniejsze, więc i posiłki stają się treściwsze. Jesienią i zimą zdecydowanie bardziej sięgam po ciepłe posiłki ale też treściwe, majonezowe sałatki. 

A co Wy lubicie jeść na rozgrzewkę?!

Składniki:

300g mielonej szynki
3 łyżki oleju np Kujawskiego
1 czerwona cebula
ząbek czosnku
1 łyżka koncentratu pomidorowego
½ szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego
400g pieczarek
200g pomidorków koktajlowych
1 puszka kukurydzy
1 puszka czerwonej fasoli
¹⁄₃ kapusty pekińskiej lub sałaty lodowej
1 łyżka masła
100g sera żółtego
100g nachosów serowych
Dodatkowo:
½ szklanki majonezu
½ szklanki śmietany 18%
sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Olej rozgrzewamy, na patelnię wrzucamy drobno posiekaną cebulę czerwoną i czosnek. Podsmażamy aż zmiękną ciagle mieszając. Wrzucamy mieloną szynkę, doprawiamy solą oraz pieprzem, opiekamy i zalewamy bulionem. Po ok 15 minutach dodajemy koncentrat pomidorowy i odparowujemy chwilkę sos. Studzimy.
Pieczarki kroimy w plasterki i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Dodajemy masło i opiekamy do miękkości i odparowania wody. Po ściągnięciu z palnika lekko solimy i studzimy.
Kukurydzę i fasolę odcedzamy na sitkach. Ser żółty ścieramy na tarce na średnich oczkach. Pomidorki kroimy na pół, a z sałaty lodowej lub kapusty pekińskiej odcinamy zgrubiałe części. Siekamy nożem lub targamy listki i układamy na dnie salaterki. Kolejna warstwa to pomidorki i mięso w sosie pomidorowym. Równomiernie rozkładamy pieczarki, a następnie kukurydzę i czerwoną fasolę. Majonez łączymy ze śmietaną, delikatnie doprawiamy solą oraz pieprzem. Wykładamy na fasolę. Przy ściankach salaterki układamy natchosy jeden obok drugiego. Resztę mocno rozdrabniamy i łączymy z serem żółtym. Wysypujemy na wierzch, wyrównujemy. Podajemy lekko schłodzoną, najlepiej po kilku godzinach od zrobienia.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)

Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.