W tym roku Olek zaskoczył mnie swoją decyzją i już od dłuższego czasu przed urodzinami mówił że nie chce tradycyjnego pieczonego tortu z biszkoptem tylko taki bez pieczenia. Proponowałam sernik ale nijak mu nie przypadł do gustu. W końcu wyszukaliśmy taki potrójnie czekoladowy deser, który postanowiłam przygotować mu w tortownicy. Spód przygotowałam z herbatników, a kolejne warstwy składają się z deserowej, mlecznej i białej czekolady. W środku ukryte są truskawki, które nieco orzeźwiają ten jednak słodki tort ;) Dekoracja to już czysta improwizacja :) Najważniejsze że Solenizant był zadowolony!
Składniki na tort. o średnicy 22cmSpód:
250g czarnych herbatników
125g masła 82%
Mus 1:
2 tabliczki gorzkiej czekolady
150g śmietanki 30%
200g śmietanki 36%
1½ łyżeczki żelatyny
1 łyżka zimnej wody
Mus 2:
2½ tabliczki mlecznej czekolady
150g śmietanki 30%
200g śmietanki 36%
1½ łyżeczki żelatyny
1 łyżka zimnej wody
Mus 3:
2½ tabliczki białej czekolady
150g śmietanki 30%
200g śmietanki 36%
1½ łyżeczki żelatyny
1 łyżka zimnej wody
Dodatkowo:
Ok 750g truskawek lub innych dostępnych, świeżych owoców
Kilka kostek mrożonej, deserowej czekolady
Pestki granatu do dekoracji, świeże owoce, słodycze
Sposób przygotowania
Spód:
Masło topimy, studzimy. Herbatniki kruszymy na piasek, łączymy z masłem i po dokładnym wymieszaniu wylepiamy dno tortownicy. Chłodzimy w lodówce.
Ubijamy śmietanę 36%, w trakcie dodajemy po odrobinie czekolady. Pierwszy mus wylewamy na przygotowany spód. Układamy umyte i dobrze osuszone owoce- u mnie truskawki.
Tak samo przygotowujemy mus 2, a następnie mus 3- z białej czekolady. Wylewamy je stopniowo- każdy jeden dopiero wtedy gdy poprzedni się nieco zastygnie. Posypujemy startą czekoladą. Dekorujemy wg własnego pomysłu.
wyglada bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuń