Wyjątkowo smaczne, lekkie i pożywne placuszki, które sprawdzą się nie tylko na wiosenne śniadanie. Do ich przygotowania użyłam serka kanapkowego. Tego samego, który później znalazł się jeszcze pomiędzy placuszkami. Jeśli tak jak ja, jesteście fanem placuszków, ale niekoniecznie na słodko, to te będą Wam z pewnością smakować!
Sposób przygotowania:
W
wysokim pojemniku umieszczamy jajko, serek kanapkowy, mąkę oraz sól i
pieprz. Miksujemy na jednolitą konsystencję. Dodajemy posiekane salami
oraz pokrojoną w kosteczkę papryką.
Patelnię (np. do pancakes)
rozgrzewamy i smarujemy odrobiną oleju. Nakładamy po łyżce ciasta, lekko
spłaszczamy i wyrównujemy. Smażymy pod przykryciem na małym ogniu. Gdy
na wierzchu pojawią się pęcherzyki, odwracamy na drugą stronę i smażymy
jeszcze przez minutkę.
Ciepłe placuszki smarujemy serkiem kanapkowym, nakładamy liść sałaty i plaster pomidora. Posypujemy zieleniną.
Nigdy nie wpadłem na taki sposób wykorzystania serków kanapkowych. Zazwyczaj sypię do nich jakąś przyprawę i smaruję nimi chleb. Przepis wygląda świetnie i na pewno kiedyś go wykorzystam.
OdpowiedzUsuńPlacuszki wyglądają obłędnie, a ich przygotowanie nie wydaje się trudne. Nietypowe wykorzystanie serka kanapkowego na pewno wielu osobom przypadnie do gustu. Idealny przepis na wytrwane śniadanie dla całej rodziny!
OdpowiedzUsuń